”Conform Guvernului german, chestiunea reparaţiilor şi compensaţiilor pentru pierderile din război rămâne închisă şi guvernul german nu intenţionează să intre în negocieri asupra acestei probleme”, a comunicat MAE de la Varşovia, făcând referire la un răspuns primit din partea Berlinului la o notă diplomatică transmisă acestuia.
”Acest răspuns, pe scurt, arată o atitudine absolut lipsită de respect faţă de Polonia şi faţă de polonezi”, a declarat viceministrul polonez de Externe Arkadiusz Mularczyk (foto), într-un interviu acordat agenţiei de presă poloneze PAP.
”Germania nu urmează o politică de prietenie faţă de Polonia, ei vor să-şi construiască sfera lor de influenţă aici şi să trateze Polonia ca pe un stat vasal”, consideră oficialul polonez.
Întrebat dacă, după răspunsul primit marţi, Polonia va mai aborda Germania în chestiunea reparaţiilor de război, viceministrul polonez de Externe a răspuns că aceasta se va face ”prin organizaţiile internaţionale”.
Potrivit AFP, Varşovia s-a adresat deja în aceeaşi zi în această chestiune Organizaţiei Naţiunilor Unite, cerându-le înalţilor reprezentanţi ai acesteia ”cooperarea şi sprijinul pentru ca Polonia să poată primi indemnizaţii pentru prejudiciile cauzate de agresiunea şi ocupaţia germană în anii 1939-1945”.
După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie anul trecut să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.
Această comisie a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în Al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945.
Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.
Însă conform Varşoviei, acel acord semnat de Guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.
Fostul premier liberal polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, în prezent lider al opoziţiei poloneze, a acuzat Guvernul conservator de la Varşovia că duce „o campanie anti-germană” prin cererile sale insistente asupra reparaţiilor de război.
Sursa foto: Gov.pl