Germania: Activitatea economică, la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni – Markit

Sectorul privat din Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în februarie, arată un studiu publicat vineri de compania de analize financiare Markit, iar cea mai mare economie europeană este în grafic pentru a înregistra o creştere solidă în primul trimestru din 2015, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 20 feb. 2015, 09:51
Germania: Activitatea economică, la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni - Markit

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Germania, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în februarie la 54,3 puncte, de la 53,5 puncte în luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Indicatorul Markit din această lună se află la cel mai ridicat nivel din iulie 2014. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

‘Avansul din această lună este datorat sectorului serviciilor dar în industrie este nevoie de comenzi mai numeroase pentru o redresare mai solidă’, a apreciat Chris Williamson, economist în cadrul Markit.

Angajările în sectorul serviciilor au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii trei ani, scrie Agerpres.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%.

Luna trecută, Guvernul german a îmbunătăţit estimările de creştere în acest an, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa forţei de muncă, al scăderii preţului ţiţeiului şi al măsurilor de stimulare adoptate de BCE.

În 2015, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de 1,3% prognozat în octombrie, a anunţat Guvernul de la Berlin, datorită majorării cheltuielilor de consum şi salariilor.

Numărul angajaţilor va atinge anul acesta nivelul record de 42,8 milioane şi, împreună cu veniturile mai ridicate, vor sprijini creşterea economiei în acest an, susţine Executivul german.

Deşi criticată de politicienii germani şi de Bundesbank, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor. Ministerul Economiei de la Berlin se aşteaptă ca preţul mediu al barilului de ţiţei să se situeze anul acesta la 59 de dolari, ceea ce va reduce costurile pentru companii şi va majora cheltuielile de consum.

Anul acesta, cheltuielile gospodăriilor ar urma să crească cu 1,6%, după un avans de 1,1% anul trecut, în timp ce expansiunea exporturilor va încetini la 3,6% în 2015, de la 3,7% în 2014, a anunţat Guvernul de la Berlin.

Şi analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară ce urmează să fie adoptate de BCE oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Un acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan este „la îndemână” – premierul Paşinian
Un acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan este „la îndemână” – premierul Paşinian
Un acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan "este la îndemână", a asigurat joi premierul armean Nikol Paşinian, la tribuna ONU, subliniind progresele semnificative înregistrate în ultimul......
China a ascuns scufundarea unui submarin cu propulsie nucleară
China a ascuns scufundarea unui submarin cu propulsie nucleară
China a încercat să ascundă naufragiul celui mai recent submarin al său cu propulsie nucleară, a estimat joi un responsabil ...
Belgia cere Uniunii Europene să interzică importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia
Belgia cere Uniunii Europene să interzică importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia
Belgia îndeamnă Uniunea Europeană să interzică importurile rusești de gaz natural lichefiat (LNG), avertizând că ...
UE nu poartă nicio discuție pentru tranzitul de gaze prin Ucraina
UE nu poartă nicio discuție pentru tranzitul de gaze prin Ucraina
Un oficial UE spune că blocul comunitar nu este implicat în discuții privind tranzitul gazelor prin Ucraina, potrivit ...