Germania alocă 60 de miliarde de euro pentru investiții destinate atingerea țintelor sale climatice
O parte din aceşti bani vor proveni din fondurile alocate combaterii pandemiei şi efectelor economico-sociale ale acesteia, dar care nu au fost folosite integral. Parlamentul german autorizase în acest scop la începutul anului guvernul să se împrumute cu 240,2 miliarde de euro, o sumă record într-o ţară obişnuită cu rigoarea bugetară.
Prin urmare, guvernul noului cancelar Olaf Scholz doreşte să redirecţioneze banii rămaşi pentru a investi masiv în tranziţia energetică şi digitalizarea economiei germane, un proiect de rectificare bugetară în acest sens urmând să fie prezentat luni în şedinţa de guvern.
Planul de 60 de miliarde de euro va da ”un impuls economiei naţionale” a Germaniei, a promis ministrul liberal Christian Lindner, un adept al rigorii bugetare. Partenerii săi de guvernare, social-democraţii cancelarului Scholz şi, mai ales, ecologiştii, pledează în schimb pentru mai multă relaxare bugetară şi au pus în fruntea priorităţilor lor investiţiile masive, indispensabile pentru tranziţia ecologică şi pentru digitalizarea economiei.
Noul plan investiţional are în vedere maximizarea alocărilor înainte de revenirea în 2023 la disciplina bugetară ale cărei reguli au fost suspendate din cauza pandemiei. ”Doar garantând stabilitatea finanţelor vom putea răspunde exigenţei echităţii între generaţii”, a argumentat noul ministru german de finanţe.
”Frâna de îndatorare” înscrisă în Constituţia Germaniei impune guvernului federal să nu contracteze împrumuturi anuale care să depăşească 0,35% din PIB. Dar, pentru susţinerea economiei afectate de criza sanitară, guvernul de la Berlin a suspendat aplicarea acestei reguli timp de trei ani, din 2020 până în 2022.
Sursa foto: flickr.