Germania: Angajaţii Ryanair ameninţă cu noi greve
Directorul general al Ryanair, Michael O’Leary, a afirmat că va fi nevoie de timp până la finalizarea unor acorduri cu sindicatele şi, chiar dacă nu-i plac grevele, este decis să se acomodeze cu ele pentru a proteja modelul de afaceri al companiei aeriene low-cost.
Mişcările de protest din Germania au avut un efect nesemnificativ asupra operaţiunilor totale, ceea ce a dus miercuri la o creştere modestă cu 0,6% a acţiunilor Ryanair, după scăderea de marţi. Avioanele Ryanair din Germania reprezintă aproximativ o zecime din flota sa globală.
Ryanair a anunţat marţi că va anula miercuri 150 dintre cele 400 de curse aeriene din şi spre Germania, din cauza grevei comune a piloţilor şi însoţitorilor de bord, şi a avertizat că astfel de greve „ilegale” vor duce la concedieri dacă vor fi continuate.
Sindicatul piloţilor germani Vereinigung Cockpit (VC) a cerut Ryanair să fie de acord cu medierea, în disputa privind salariile şi condiţiile de muncă, dar încă nu s-a ajuns la un acord privind mediatorul. Sindicatul a ameninţat că va declanşa noi mişcări de protest dacă operatorul aerian nu vine cu o ofertă mai bună.
„Atât timp cât Ryanair nu va face o ofertă îmbunătăţită, vor putea avea loc noi greve”, a explicat negociatorul VC, Ingolf Schumacher.
Verdi, sindicatul german din domeniul serviciilor, cere o majorare substanţială a salariilor precum şi contracte locale pentru cei aproximativ 1.000 de însoţitori de bord care lucrează pentru Ryanair.
„În cazul în care cumperi un bilet care este mai ieftin decât o cursă cu taxiul către aeroport, trebuie să-şi fi dat seama că ceva este greşit în acest sistem, că aceste preţuri nu pot finanţa compania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Verdi, Andreas Splanemann.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.