Germania angajează 180.000 de români şi bulgari

Agenţia germană pentru ocuparea forţei de muncă - Bundesagentur für Arbeit - aşteaptă din 2014, când se vor ridica restricţiile în ţările UE, între 100.000 şi 180.000 de lucrători români şi bulgari în fiecare an, după cum a declarat şeful instituţiei, Frank-Jürgen Weise, pentru publicaţia Die Rheinische Post.
Economica.net - sâm, 30 mart. 2013, 16:53
Germania angajează 180.000 de români şi bulgari

În acelaşi timp, el a precizat că temerile legate de venirea imigranţilor săraci sau a muncii la negru nu vor predomina pe piaţa forţei de muncă germană, care are la dispoziţie mijloacele pentru a le combate efectele.

Oficialul german a precizat că estimările aparţin Institutului pentru cercetarea pieţei forţei de muncă , şi că sunt aşteptaţi cu siguranţă români şi bulgari calificaţi, care consideră că au mai multe şi mai bune şanse decât în ţările de origine – însă că sunt de aşteptat şi oameni care caută locuri de muncă mai puţin calificate.

În plus, a mai spus Weise, deşi există temeri cu privire la sosirea imigranţilor săraci din România şi Bulgaria, care să ajungă să profite de sistemul german de asigurări sociale sau să muncească la negru, astfel de chestiuni nu predomină pe piaţa forţei de muncă. „Există suficiente posibilităţi să se abordeze aceste chestiuni. Temeri similare au apărut în 2011, când s-au ridicat restricţiile pentru cetăţeni veniţi din Polonia, de exemplu. Şi aceste temeri nu s-au confirmat”, a precizat Frank-Jürgen Weise.

Şeful biroului german pentru ocuparea forţei de muncă a detaliat şi că, din 2011, când s-au ridicat restricţiile pe piaţa europeană a forţei de muncă pentru cetăţeni proveniţi din cele zece ţări integrate în 2004, Germania a primit aproximativ 100.000 de angajaţi străini în fiecare an, în special din Polonia, Ungaria sau ţările baltice. „Sunt în cea mai mare parte foarte bine pregătiţi. Asta se vede şi cu datele comparate cu aprilie 2011: acum, mai multe persoane contribuie la serviciile de asigurări sociale, şi sunt mai puţini cei care au slujbe cu normă redusă. Majoritatea lucrează în comerţ, dar şi în vânzări, gastronomie sau sănătate şi servicii sociale”, a mai spus el.

Frank-Jürgen Weise s-a referit, în interviul menţionat, şi la faptul că, din cauza crizei din statele zonei euro, lucrători din Spania, Italia, Portugalia sau Grecia au venit în Germania în număr tot mai mare – 462.000 la sfârşitul anului trecut, cu aproape 8% mai mulţi decât în anul anterior. „Sunt foarte interesaţi; Institutele Goethe şi-au sporit capacitatea pentru a oferi cursuri de germană”, precizează oficialul german, adăugând că mulţi dintre aceşti angajaţi calificaţi sunt spanioli şi greci, iar Germania caută mai ales ingineri, medici sau asistente medicale.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat 6,77 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 6,77 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 6,77 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,8%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a diminuat cu 56,02......
Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie
Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie
Seceta pedologică îşi face simţită prezenţa în Banat şi Oltenia, precum şi în anumite zone din Crişana, Transilvania, ...
China anunţă că a debarcat pe o mică insulă disputată cu Filipine din Marea Chinei de Sud
China anunţă că a debarcat pe o mică insulă disputată cu Filipine din Marea Chinei de Sud
Gărzile de coastă chineze au debarcat pe o insulă disputată cu Filipine din Marea Chinei de Sud pentru "a exercita suveranitatea" ...
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei ...