Merkel a dezvăluit aceste acorduri într-o scrisoare de opt pagini adresată liderilor partidelor din cadrul coaliţiei sale de guvernământ – blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU)/ Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU) şi Partidul Social Democrat din Germania (SPD).
Ungaria, Polonia şi Cehia se numără printre ţările care au acceptat întoarcerea rapidă a solicitanţilor de azil care au fost mai întâi înregistraţi pe teritoriul lor, dar ulterior au încercat să intre în Germania.
Solicitanţii de azil care sosesc în Germania şi care s-au înregistrat pentru prima dată în alte ţări din UE ar urma să fie îndreptaţi spre „centre speciale” mai mari pentru procesarea datelor lor, conform documentului citat.
Angela Merkel a primit termen limită până la 1 iulie din partea ministrului său de interne pentru a stopa fluxul de migranţi în Germania, în caz contrar riscând o posibilă cădere a guvernului său.
Horst Seehofer, ministru de interne şi totodată liderul CSU, ameninţase că în cazul în care Merkel nu va găsi o soluţie la nivel european va închide graniţele ţării pentru toţi solicitanţii de azil care au fost înregistraţi în altă ţară europeană.
Termenul dat cancelarului german de către ministrul de interne coincidea cu perioada desfăşurării summitului UE din 28-29 iunie la Bruxelles.
Din 2015, peste 1,6 milioane de migranţi, majoritatea musulmani provenind din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, au venit în Germania, profitând de politica uşilor deschise promovată de Angela Merkel.