La conducerea CDU cu începere din anul 2000, lidera în vârstă de 60 de ani, originară din fosta RDG comunistă, urmează să înregistreze o nouă victorie în cursul congresului de la Köln (vest) datorită imensei sale popularităţi, în rândul dreptei şi al tuturor germanilor în general, scrie Agerpres.
În 2012, ea a obţinut 97,9% din voturile celor aproape o mie de delegaţi, cel mai bun rezultat al său.
Unii observatori se întreabă în legătură cu un eventual 100% din sufragii, scor la care numai primul cancelar al Germaniei federale, Konrad Adenauer, a reuşit să ajungă în anii 1950.
De această dată, Angela Merkel este singura candidată la succesiunea sa la conducerea unui partid inconturnabil în viaţa politică de după Al Doilea Război Mondial.
Congresul CDU, care se va încheia miercuri, ‘se va învârti în jurul cancelarului şi al succeselor ei’, a subliniat politologul Jens Walther de la Universitatea din Düsseldorf (vest).
‘Va fi un plebiscit pentru cancelar’, a explicat politologul Tilman Mayer de la Universitatea din Bonn (vest).
Anul trecut, Angela Merkel şi-a început al treilea mandat de cancelar cu o popularitate în continuare la apogeu. Vineri, ea primea 67% din opiniile favorabile în barometrul lunar al postului public de televiziune ARD şi pare fără rival veritabil în perspectiva alegerilor legislative din 2017, dacă va candida din nou.
În Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal, CDU dispune singură de aproape jumătate din locuri (311 din totalul de 631), faţă de 193 pentru Partidul Social-Democrat (SPD).
Constrânsă după alegerile legislative din septembrie 2013 să formeze o ‘mare coaliţie’ cu adversarul social-democrat, ea încasează, de asemenea, beneficiile acestei ‘căsătorii din interes’ care mulţumeşte 53% dintre germani, potrivit unui sondaj al institutului Infratest-dimap.
Conform unu sondaj publicat în ediţia de duminică a cotidianului Bild, 56% dintre germani doresc un guvern Merkel 4.
Într-o Europă aflată în plină criză, Angela Merkel a reuşit să îşi impună propriile puncte de vedere, obligând ţările îndatorate din Sud să adopte măsuri drastice de austeritate şi admonestându-i pe cei consideraţi elevi neascultători.
În timp ce militanţii CDU sunt foarte ataşaţi de rigoarea bugetară, ea a mustrat în acest weekend Franţa şi Italia, apreciind că proiectele lor de reforme economice ‘deocamdată nu sunt suficiente’.
La nivel naţional, Angela Merkel trebuie să ţină cont de un aliat bavarez agitat, CSU (Uniunea Creştin-Socială), unul din cele trei partide ale ‘marii sale coaliţii’, care încearcă să existe în umbra cancelarului.
Ultima propunere controversată a conservatorilor bavarezi în materie de politică de integrare a provocat atâtea critici şi replici acide, încât luni au făcut pasul înapoi: CSU dorea ca imigranţii să vorbească germana inclusiv în familie.
Singura umbră a tabloului pentru Angela Merkel: ascensiunea partidului eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) care a reuşit să obţină reprezentare parlamentară în trei landuri din estul ţării. Potrivit analiştilor, această nouă formaţiune ocupă terenul lăsat vacant de CDU la dreapta după ce conservatorii s-au recentrat.
Cancelarul Angela Merkel a exclus însă orice alianţă cu AfD, mai scrie France Presse.