Germania ar putea fi deja într-o uşoară recesiune – Bundesbank

Economia germană ar putea fi deja într-o uşoară recesiune, dar un declin semnificativ al economiei este puţin probabil aşa cum stau lucrurile, estimează Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) în buletinul său economic lunar publicat joi, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 14:49
Germania ar putea fi deja într-o uşoară recesiune - Bundesbank

Cea mai mare economie a Europei a înregistrat o creştere negativă în două din ultimele trei trimestre, în condiţiile în care vastul său sector industrial are probleme din cauza cererii scăzute la export şi costurilor mari cu energia.

„Economia va stagna sau scădea din nou în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, o recesiune în sensul unui declin semnificativ, amplu şi de durată al producţiei economice nu este aşteptat în prezent”, a informat Bundesbank.

Acest raport vine la scurt timp după mai multe veşti proaste pentru economia germană, precum probleme la producătorii auto Volkswagen şi BMW, decizia Intel de a amâna debutul construcţiei unei uzine din Germania, şi prăbuşirea surprinzătoare a încrederii investitorilor.

Mai mulţi analişti şi-au revizuit deja estimările privind performanţa economiei germane în acest an, iar unii mizează deja pe o stagnare şi chiar pe o uşoară scădere. Germania a fost singura mare economie din grupul G7 care s-a contractat în 2023.

„Economia germană traversează încă o perioadă dificilă”, a informat Bundesbank, citând printre factori un „început slab” al celui de al treilea trimestru pentru sectorul manufacturier şi construcţii, precum şi cheltuielile dezamăgitoare ale gospodăriilor. Potrivit Bundesbank, consumul privat este posibil să rămână la un nivel limitat pentru moment, o situaţie care îi nedumereşte pe unii economişti având în vedere că salariile reale cresc iar gospodăriile stau pe ample economii.

Miercuri, şi preşedintele Budensbank, Joachim Nagel, a spus că speranţele referitoare la o relansare a activităţii industriale în a doua jumătate a anului s-au diminuat considerabil iar reticenţa consumatorilor s-a dovedit a fi mai importantă decât se preconiza. „O stagnare ar putea fi posibilă pentru întregul an 2024, dacă cele mai recente prognoze ale institutelor de cercetare pot oferi un indiciu”, a spus Joachim Nagel.

Următoarele previziuni economice ale Budensbank urmează să fie publicate în decembrie. În luna iunie, instituţia estima că Germania va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat un profit EBITDA în creștere cu 6%, respectiv de 35 de milioane de......
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Akcenta CZ, instituție specializată în plăți externe și operațiuni valutare pentru exportatori și importatori, anunță ...