Germania ar putea plafona prețul de achiziție al gazelor

Berlinul este dispus să ia în considerare o plafonare a prețului gazului, au relatat marți mai multe ziare italiene, citând un mesaj text trimis de ministrul german al economiei miniștrilor energiei din Europa, potrivit Reuters.
Mihai Nicuţ - mar, 30 aug. 2022, 13:21
Germania ar putea plafona prețul de achiziție al gazelor

Potrivit relatărilor din presă, minstrel Robert Habeck a trimis un mesaj miniștrilor europeni ai energiei, în care a semnalat că Berlinul ar putea lua în considerare plafonarea prețului gazului la o reuniune de urgență a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană care va avea loc la 9 septembrie. Atunci ar urma să să discute despre soluții la prețurile din ce în ce mai mari ale energiei în Europa.

Conținutul exact al mesajului nu a fost dezvăluit

Germania s-ar putea confrunta cu „realitatea amară” că Rusia nu va relua aprovizionarea cu gaze, a declarat Habeck luni, înainte de o oprirea planificată de către gigantul energetic de stat Gazprom a fluxurilor către Europa prin conducta Nord Stream 1. Gazul ar urma să fie întrerupt în perioada 31 august-2 septembrie.

Despre o plafonare la nivel european al prețului de achiziție a gazelor rusești a vorbit încă din iunie premierul Italiei, Mario Draghi.„Comisia a primit mandat pentru a studia fezabilitatea plafonării preţurilor la gaze”, le-a spus Draghi jurnaliştilor la Bruxelles, după summitul în care liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului.

Se cere o soluție europeană la criză

Preţurile ridicate la energie, care-i afectează pe europeni, trebuie rezolvate la nivelul UE, a afirmat luni premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, transmite Reuters. Într-un mesaj pe Twitter, Fiala a precizat luni că a discutat din nou cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Înaintea Consiliului Energiei al UE, vrem să găsim împreună cu liderii UE un mod de a ajuta cetăţenii şi companiile”, a declarat premierul ceh.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent.

Săptămâna trecută, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro/MWh.

În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionarea cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

„Pur şi simplu Europa nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze”, a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată până în 2028
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată ...
Programul de guvernare propus de către PSD - PNL - minorități vizează finalizarea până la sfârșitul anului 2028 a legăturii rutiere rapide dintre Marea Neagră și Europa Centrală. Mai......
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Thermoilektriki Komotinis, o centrală electrică de ultimă generație cu ciclu combinat de gaze cu o capacitate de 877 ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise ...
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...