Germania ar putea să renunțe definitiv la cărbune până în 2030

20 04. 2021
carbune_murray_energy_60675600

În prezent, cărbunele generează aproximativ jumătate din producţia de electricitate a Germaniei. Anul trecut, cancelarul Angela Merkel a reuşit să negocieze un acord pentru ca prima economie europeană să renunţe complet la cărbune până în 2038.

Reglementările UE mai stricte privind emisiile de gaze de seră vor accelera procesul renunţării la cărbune, care ar fi putea fi finalizat până în 2030, a apreciat marţi ministrul german al Mediului.

Obiectivul UE îl reprezintă reducerea emisiilor poluante cu cel puţin 55% până în anul 2030, ţinta precedentă fiind de 40%.

Obiectivele UE mai stricte privind mediul vor face ca certificatele de emisii să devină mai scumpe, iar suma plătită de cei care emit gaze de seră va creşte. Energia provenită din cărbune „va ieşi forţat de pe piaţă”, a explicat Schulze. Oficialul a adăugat că în zonele unde există mine de cărbune angajaţii vor avea nevoie de „noi slujbe decente”.

Citește și: Vicepreședintele CE, Timmermans, mesaj către români: Nu există viitor în cărbune (economica.net)

De asemenea, a declarat ministrul Mediului, pentru a înlocui cărbunele, nivelul energiei regenerabile disponibile în reţea va trebui să crească.

Luna trecută, Germania a anunţat o scădere istorică a emisiilor sale de gaze cu efect de seră în 2020, în mare parte datorită pandemiei de coronavirus, care i-a permis să îşi atingă obiectivele climatice.

„În 2020, aproximativ 739 de milioane de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în Germania. Înseamnă cu 70 de milioane de tone – reprezentând 8,7% – mai puţin decât în 2019”. Este vorba despre „cea mai importantă scădere anuală de după Reunificarea Germaniei din 1990”, a anunţat Ministerul Mediului într-un comunicat.

Germania s-a angajat să îşi scadă emisiile de CO2 cu 40% în 2020 în raport cu 1990 şi cu 55% în 2030 în raport cu acelaşi an.

De asemenea, Germania a reuşit o creştere considerabilă a energiilor sale regenerabile în ultimii ani, datorită politicilor pro-active adoptate de Guvern.

Citește și: Polonia își va închide treptat până în 2049 toate minele de cărbune (economica.net)

Sectorul energiilor regenerabile a contribuit pentru prima dată cu jumătate din producţia de electricitate în 2020, comparativ cu 25% în urmă cu mai puţin de 10 ani, potrivit Institutului de cercetare Fraunhofer.