În raportul lunar din decembrie, ministerul apreciază că motorul de creştere al economiei din acest an – consumul privat – a fost sprijinit de evoluţiile dinamice din sectorul industriei şi al serviciilor, precum şi de nivelul scăzut record al şomajului şi de majorarea salariilor.
Deşi încetinirea de pe pieţele emergente nu pare să fie afectat anul acesta cea mai mare economie europeană, Ministerul de Finanţe a avertizat că ‘indicatorii privind comerţul extern arată evoluţii mai puţin dinamice la export în următoarele luni’. Instituţia estimează, însă, că expansiunea serviciilor şi cererea pe plan intern, sprijinită de inflaţia scăzută, vor compensa declinul comerţului în trimestrul patru din 2015.
Încrederea companiilor germane în economie a scăzut surprinzător în decembrie, iar datele arată că avansul celei mai mari economii europene a încetinit în trimestrul patru din 2015, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă pieţele emergente, în special China, Brazilia şi Rusia, a estimat, joi, Institutul de cercetare economică Ifo.
Încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o scădere peste aşteptări, până la 108,7 puncte în decembrie, de la 109 puncte în noiembrie. Analiştii se aşteptau ca indicele să rămână stabil, la 109 puncte.
Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 7.000 de companii, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.
Cele mai recente date publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis) arată că, în octombrie, exporturile Germaniei au scăzut cu 1,2%, la 99 miliarde de euro (108 miliarde de dolari), în timp ce importurile au înregistrat un declin de 3,8%, la 78,3 miliarde de euro.
Declinul exporturilor a fost cauzat, în principal, de cererea redusă de pe pieţele emergente, respectiv China, Brazilia şi Rusia. În ritm anual, exporturile au crescut, în octombrie, cu 3,3%, în timp ce exporturile către statele din Uniunea Europeană /UE/ a urcat cu 6,4% iar importurile cu 3%.
Excedentul comercial al Germaniei s-a situat, în octombrie, la 20,7 miliarde de euro, de la 19,2 miliarde de euro, în septembrie. Analiştii se aşteptau la un excedent de 20,1 miliarde de euro.
‘Deprecierea euro a majorat exporturile Germaniei către SUA şi Marea Britanie, compensând impactul negativ al încetinirii din China, Brazilia şi Rusia’, a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING Bank în Frankfurt.
Joi, euro se tranzacţiona la aproximativ 1,0854 dolari, comparativ cu un nivel de 1,40 dolari în primăvara anului trecut.
Conform estimărilor Comisiei Europene, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% anul acesta şi de 1,9%, anul viitor. De asemenea, în 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%.