Scholz a apreciat că serviciile de informaţii interne trebuie să continue să monitorizeze partidul şi să strângă material, dar a avertizat că autorităţile trebuie să fie „foarte prudente cu o procedură de interzicere”, scrie Agerpres.
„Cel mai rău lucru ar fi o procedură pe care să o aplicăm pentru aceşti ultimi câţiva ani (…) şi apoi totul să se sfârşească prost”, a declarat Scholz la o reuniune în circumscripţia sa electorală din Potsdam, lângă Berlin.
Potrivit legislaţiei germane, fie parlamentul, fie guvernul poate recurge la Tribunalul Constituţional Federal pentru a interzice un anumit partid.
La începutul lunii, un grup de peste 100 de legiuitori din mai multe partide din Bundestag – camera inferioară a parlamentului german – au depus o cerere pentru începerea unei proceduri de interzicere. Rămâne de văzut dacă măsura va fi susţinută de o majoritate de parlamentari.
Mai recent, 17 experţi în drept constituţional au trimis o scrisoare comisiilor pentru afaceri externe şi juridică a Bundestagului, în care şi-au exprimat opinia că o procedură de interzicere ar avea şanse de succes.