Germania cere SUA să pună capăt acţiunilor de spionaj
Berlinul l-a expulzat joi pe şeful spionajului american din Germania, în contextul acuzaţiilor că doi oficiali germani – unul care lucra pentru serviciul de informaţii interne (BND) şi un altul care făcea parte din Ministerul Apărării – au oferit Washingtonului informaţii sensibile.
‘Înainte de toate, avem nevoie de o garanţie fermă din partea Washingtonului că această practică este încheiată odată pentru totdeauna’, a declarat ministrul justiţiei, Heiko Maas, citat de cotidianul Passauer Neuen Presse.
Noile acuzaţii vin după o serie de informaţii, bazate pe dezvăluirile lui Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, privind acţiunile americane de spionaj în Germania, printre care şi interceptarea telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel.
Cotidianul german Bild a relatat de asemenea vineri că autorităţile guvernamentale responsabile cu operaţiunile serviciilor secrete ale ţării le-au cerut serviciilor de informaţii să reducă la minimum cooperarea cu SUA, până la noi dispoziţii.
Măsura nu include zone care sunt de interes strategic pentru Germania, cum ar securitatea militarilor săi din Afganistan sau ameninţările teroriste, scrie Bild, care citează oficiali ai serviciilor de informaţii de la Berlin.
Pe de altă parte, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat vineri că decizia de expulzare a fost un răspuns adecvat şi inevitabil.
‘Decizia noastră de a-i cere actualului reprezentant al serviciilor de informaţii americane să părăsească Germania este corectă, un pas necesar şi o reacţie corespunzătoare la încălcarea încrederii’, a declarat Steinmeier presei, potrivit Reuters.
‘În opinia mea, era inevitabil să acţionăm. Avem nevoie şi ne aşteptăm la o relaţie bazată pe încredere’, a adăugat el. Şeful diplomaţiei germane a mai spus că un parteneriat transatlantic este cu atât mai important acum, în contextul crizelor internaţionale, şi că îi va transmite omologului său american John Kerry, cu care se va întâlni în weekend la Viena, că Germania vrea să reînvie parteneriatul pe baza încrederii reciproce.
În acelaşi timp, Camera de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK) a atras atenţia că scandalul de spionaj ar putea duce la o scădere a investiţiilor germane în SUA.
Acuzaţiile privind activităţile serviciilor de informaţii americane în Germania ar putea duce la o pierdere a încrederii în relaţiile comerciale între cele două ţări, a declarat economistul-şef pentru comerţul extern din cadrul DIHK, Volker Treier, citat de Neuen Osnabruecker Zeitung.