Germania cere UE să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a otrăvirii lui Nvalnîi, dar fără ca asta să implice înghețarea Nord Stream 2
Navalnîi și-a revenit în ultimele săptămâni din comă, după ce a fost tratat într-un spital din Berlin. Pe data de 20 august lui i s-a făcut rău într-un avion care îl transporta spre Moscova din Siberia. Potrivit apropiaților săi, lui Navalnîi i s-a făcut rău după ce a băut un ceai în aeroport. Potrivit medicilor germani, activistul rus ar fi fost otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic dezvoltat de serviciile secrete ruse.
Germania, Franța și alte țări occidentale au cerut explicații Moscovei cu privire la motivele îmbolnăvirii lui opozantului rus, dar Kremlinul a susținut că nu sunt suficiente dovezi că acesta ar fi fost otrăvit și a respins orice implicare în acest caz.
“Sunt sigur că nu se va putea ocoli impunerea de sancțiuni”, a declarat Maas într-un interviu acordat sâmbătă portalului de știri t-online.
“Sancțiunile trebuie să fie țintite și proporționale. Dar această gravă violare a Convenției Internaționale Privind Armele Chimicenu nu poate să rămână fără răspuns. Cu privire la acest subiect, noi toți suntem de acord în Europa”, a mai spus Mass.
Germania deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene. Liderii celor 27 de state ale UE se vor întâlni și vor discuta despre impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei la summitul care se va desafura în intervalul 15 – 16 octombrie 2020.
“Dacă rezultatele laboratoarelor din Germania, Franța și Suedia confirmă otrăvirea, va fi un rapusn ferm din partea Uniunii Europene. Sunt sigur de acest lucru”, a precizat Maas.
Cazul Navalnii a dus la inrautairea relațiilor dintre Rusia și mai multe state occidentale. Germaniei i s-a solicitat să întrerupă construirea gazoductului Nord Stream 2, care este aproape de finalizare, și prin care Rusia ar urmă să exporte și mai multe gaze naturale în Germania..
Întrebat dacă sancțiunile europene împotriva Rusiei vor include și stoparea finalizării Nord Stream 2, Maas a răspuns că sunt mai mult de 100 de companii de pe continent implicate în proiect, jumătate dintre ele fiind în Germania.
“Foarte mulți muncitori europeni ar avea de suferit dacă proiectul ar îngheța”, a spus Maas.