Noul primar al oraşului, Dieter Reiter (SPD), urmează să deschidă sâmbătă manifestarea, care va dura 16 zile. Din 1950, onoarea de a da cep primului butoi de bere de 200 l îi revine primului edil al oraşului. Berea trebuie să curgă după cât mai puţine lovituri în butoi. Dieter Reiter şi-a propus să nu depăşească ‘trei-patru’. El s-a antrenat intens cu un ‘spărgător de butoaie’ de la berăria Paulaner. Presiunea pe primar este maximă, fiindcă predecesorul lui, Christian Ude, şi el social-democrat, deţine recordul cu două lovituri.
Anul trecut, cei circa 6,4 milioane de vizitatori au băut aproape 6,7 milioane de bere din ‘mass’-urile de 1 l. Pentru prima oară în acest an un mass urmează să coste peste 10 euro în unele din cele 14 mari corturi din Piaţa Maria Tereza, a declarat oficiul de turism al oraşului.
Alături de berea servită doar de şase berării din Munchen autorizate (Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbrau, Lowenbrau, Spaten şi Paulaner), toate fondate în secolele al XIV-lea – al XVI-lea, vizitatorii vor avea la dispoziţie covrigi uriaşi, carne de porc şi de vită, pregătite ca specialităţi locale. În 2013 au fost sacrificaţi 58 de viţei şi 114 vaci pentru masa de la Oktoberfest.
Chiar dacă turişti din lumea întreagă vin la Munchen în această perioadă (majoritatea italieni şi americani), Oktoberfest rămâne o manifestare bavareză, 72% dintre vizitatori fiind din Bavaria. La ultima ediţie, oraşul a înregistrat venituri de circa 1,1 miliarde de euro.
Oktoberfest sărbătoreşte 204 ani de la prima ediţie (nunta celui care avea să fie regele Bavariei, Ludovic I, cu Theresa von Sachsen-Hildburghausen, la 12 octombrie 1810), dar este doar la a 181-a manifestare, 24 de ediţii fiind anulate din cauza unor războaie, epidemii sau hiperinflaţiei din anii 20.
Considerat în străinătate un simbol al Germaniei, evenimentul este organizat şi în alte colţuri ale lumii. Potrivit biroului de presă al primăriei din Munchen, există ‘aproximativ 2000 de serbări Oktoberfest’ în lume, cele mai importante fiind organizate la Blumenau (Brazilia), Kitchener (Canada) şi Frankenmuth (Statele Unite), ultimul oraş fiind supranumit ‘mica Bavarie din Michigan’.