Consumul de energia eoliană, solară şi din biomasă ca procent din întreaga cerere de energie a urcat la 35,1% în primele şase luni din acest an, comparativ cu 32,7% la sfârşitul lui decembrie 2016.
Guvernul cancelarului Angela Merkel a stabilit anul trecut ca procentul maxim de energie verde în totalul energiei consumate să se situeze la 45% până în 2025, urmând ca în anul 2050 să utilizeze numai energie regenerabilă.
În iunie, Germania, Belgia şi Danemarca s-au alăturat marţi celor 25 de companii care sprijină angajamentul de a majora de aproape cinci ori, în următorul deceniu, capacitatea instalată de energie eoliană offshore din Europa.
Declaraţia comună, semnată de miniştrii Energiei din cele trei ţări şi de firme ca Dong Energy şi Siemens Gamesa (cel mai mare producător de turbine eoliene din lume), prevede că statele şi firmele vor lucra împreună pentru a livra în Europa 60 de gigawaţi (GW) sau cel puţin 4 GW pe an energie eoliană offshore în anii 2020.
În prezent, Europa are capacitatea instalată de energie eoliană offshore de aproximativ 13 GW, dar se aşteaptă la o majorare a acestei cantităţi în urma scăderii costurilor, în urma majorării cererii de turbine eoliene, în condiţiile în care statele preferă energia regenerabilă pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor.
Obiectivul UE este ca, până în anul 2020, ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final să ajungă la 20%.