Acordul preliminar, care ar permite Germaniei să iasă din impasul politic care durează de câteva luni, după alegerile legislative din septembrie 2017, a fost negociat şi validat vineri de către conducerea SPD şi de democrat-creştinii din CDU şi CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială – n.r.).
Dar în cadrul unui congres care va avea loc la 21 ianuarie, delegaţii SPD vor trebui să se pronunţe pentru a aproba principiile acestei alianţe sau, dimpotrivă, a le invalida, caz în care prima economie a Europei va fi aruncată din nou în incertitudine. Iar cele mai recente declaraţii dovedesc că nimic nu este decis în interiorul SPD.
Primarul social-democrat al Berlinului, Michael Müller, s-a declarat „foarte critic” faţă de ideea unei noi coaliţii între formaţiunea sa şi democrat-creştinii cancelarului Merkel, într-un interviu acordat Tagesspiegel. În timpul scrutinului legislativ din septembrie, „a existat un vot clar al electorilor împotriva a doi parteneri ai coaliţiei şi, prin urmare, a reface aceeaşi coaliţie cu aceeaşi politică nu constituie un răspuns corespunzător”, a insistat el.
Atât social-democraţii, cât şi conservatorii, care au fost parteneri în guvernul de coaliţie precedent (2013-2017), au înregistrat pierderi severe în timpul alegerilor legislative, cu toate că democrat-creştinii Angelei Merkel au ieşit pe primul loc, aminteşte AFP.
Un alt lider al SPD, Ralf Stegner, a anunţat că partidul său doreşte să aducă îmbunătăţiri la capitolul social, aducând modificări prevederilor stipulate deja în cadrul acordului preliminar încheiat vineri.