În contextul în care cancelarul german Angela Merkel pledează pentru o integrare europeană mai profundă, hotărârea de marţi pare un avertisment, potrivit căruia o integrare mai profundă se va putea efectua nu doar cu aprobarea, ci prin participarea reprezentanţilor poporului.
Participarea sporită a Parlamentului va reprezenta o contracarare a transferului mai multor competenţe către Uniunea Europeană, au argumentat judecătorii.
Grupul parlamementar al Verzilor, cei mai slab reprezentaţi în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), a depus anul trecut plângere la Curtea Constituţională din Karlsruhe (sud) împotriva procedurii de adoptare a Mecanismului European de Stabilitate (MES).
Acest mecanism de acordare de împrumuturi şi garantare, creat de către statele din zona euro pentru a veni în ajutorul statelor mai fragile în caz de criză, este în curs de ratificare şi va intra în vigoare la începutul lui iulie.
Verdictul „înţelepţilor” din Karlsruhe nu are consecinţe asupra procesului în curs. Deputaţii din Bundestag se vor pronunţa la 29 iunie.
În opinia Verzilor, în vederea sumelor pe care le pregătesc – numai anul acesta, Germania va trebui să plătească aproape 9 miliarde de euro -, deputaţii vor trebui să fie consultaţi înainte şi să se implice în elaborarea textului, care nu le va fi pur şi simplu supus ratificării.
Guvernul s-a apărat argumentând că Germania, în calitate de stat suveran, a ajuns la un acord cu partenerii săi în ceea ce priveşte MES, în virtutea regulilor dreptului internaţional.