Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a indicat că ”nu a avut loc încă o modificare” a deciziilor luate de către Biroul pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF), care decide în legătură cu cererile de azil, îndeosebi ale sirienilor.
Germania ”respectă practica în vigoare în prezent”, care le permite în general sirienilor să obţină un permis de şedere de trei ani, a afirmat Seibert în două mesaje pe Twitter. El a reacţionat astfel la declaraţiile ministrului german de interne, Thomas de Maiziere, care a explicat cu puţin timp mai înainte la radio că Germania nu va mai permite reîntregirea familiei pentru sirieni şi că va fi limitat dreptul lor de şedere.
Thomas de Maiziere, ministru conservator apropiat cancelarului Angela Merkel, nu a specificat când va intra în vigoare această decizie, dar, potrivit ediţiei de sâmbătă a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ea ar trebui să devină regulă ”începând de acum”, în scopul de a face mai puţin atractive condiţiile de azil în Germania.
Până în prezent, Berlinul a adoptat o linie clară vizavi de refugiaţi şi imigranţi: ţara trebuie să le acorde protecţie celor care au într-adevăr nevoie, deoarece ei fug de război sau de teroare, şi trebuie trimişi înapoi, în termen scurt, cei care vin din ţări considerate ca sigure, precum cei din Balcani, în căutarea unui viitor economic mai bun în Germania.
Potrivit FAZ, din 55.600 de cereri de azil ale sirienilor procesate în august, 38.650 s-au soldat cu statutul de refugiat şi doar 53 cu o protecţie subsidiară.
Germania, care ar putea primi un milion de solicitanţi de azil în 2015, şi-a înmulţit în ultimele săptămâni semnele de înăsprire a politicii sale de primire a migranţilor, îndeosebi prin adoptarea unei serii de măsuri pentru a facilita expulzările imigranţilor economici.