Astfel, exporturile au urcat cu 0,7% în iulie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 0,1%, în timp ce importurile au înregistrat un recul de 1,5%, după un avans de 0,7% în iunie, a anunţat luni Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Ca rezultat, excedentul comercial ajustat al Germaniei a crescut în iulie la 20,20 miliarde de euro (22,3 miliarde de dolari), de la 18 miliarde de euro în iunie. Economiştii se aşteptau la un declin de 0,5% al exporturilor şi de 0,3% al importurilor, precum şi la un excedent comercial de 17,5 miliarde de euro.
„Datele comerciale aduc o oarecare uşurare pentru economia germană, afectată de diverse probleme”, a apreciat Carsten Brzeski, economist german la ING Bank.
În ritm anual, exporturile au urcat cu 3,8 %, după ce au scăzut cu 8% în iunie, a informat Destatis. Importurile au scăzut cu 0,9% în iulie, după un declin de 4,2% în iunie.
Economia concentrată pe export a Germaniei suferă de pe urma agravării tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat în al doilea trimestru, iar Banca Centrală (Bundesbank) prognozează o nouă contracţie în trimestrul al treilea, pe fondul escaladării disputelor comerciale dintre SUA şi China.
Performanţele dezamăgitoare ale economiei germane, prima economie europeană, a înmulţit solicitările pentru stimulente fiscale. Guvernul de la Berlin studiază mai multe opţiuni în cazul în care situaţia se va deteriora însă zilele trecute preşedintele Bundesbank a spus că nu este o nevoie urgentă de noi stimulente în condiţiile în care rata şomajului este aproape de minimul istoric, companiile continua să investească, iar cererea internă rămâne robustă.