Germania: Declinul exporturilor a afectat evoluţia PIB-ului în trimestrul trei din 2018
În trimestrul trei din 2018, exporturile au scăzut cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, în timp ce importurile au urcat cu 1,3%, ceea ce a redus creşterea cu un punct procentual.
„Creşterea economiei germane s-a oprit. Uşorul declin al PIB-ului comparativ cu trimestrul precedent a fost determinat în principal de evoluţii comerciale externe”, apreciază Destatis.
Investiţiile în maşini grele, echipamente şi vehicule au urcat cu 0,8% în trimestrul trei din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, în timp ce sectorul construcţiilor a înregistrat un avans de 0,9%.
În schimb, consumul privat s-a redus cu 0,3%, în urma implementării noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP), care au dus la declinul vânzărilor auto.
Comparativ cu trimestrul trei din 2017, PIB-ul Germaniei a urcat cu 1,1%. „După un avans anual de 2,3% în trimestrul doi din 2018, încetinirea economiei este evidentă perioada în iulie-septembrie 2018”, apreciază Destatis.
Datele provizorii arată o creştere de 3,7% a importurilor de bunuri şi servicii în trimestrul trei din 2018, faţă de perioada similară din 2017, în timp ce exporturile au urcat cu 1,1%.
„Pe baza fundamentelor economice, perspectiva privind PIB-ul Germaniei rămâne favorabilă dar nu ne aşteptăm la o redresare spectaculoasă, ci mai degrabă la un avans lent”, a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING.
Ratele scăzute ale dobânzilor, deprecierea euro, unele măsuri de stimulare fiscală şi schimbarea tendinţelor comerciale sunt factorii care vor sprijini avansul economiei germane în următoarele trimestre, a adăugat Carsten Brzeski.
Şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) consideră că economia se va redresa după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul trei din 2018, când au fost elemente excepţionale care au afectat evoluţia.
„Până la sfârşitul anului, economia germană îşi va relua probabil ritmul solid de creştere. Capacitatea de producţie va continua să fie utilizată mult peste medie”, în timp ce piaţa forţei de muncă este solidă, iar cererea rămâne ridicată, chiar dacă lipsa personalului calificat a dus la majorarea salariilor, se arată în raportul Bundesbank.
Instituţia avertizează că avansul economiei mondiale a încetinit, în special în ţările dezvoltate.