‘Există părţi din trupele din Siria pe care le putem include (în lupta contra SI), aşa cum în Irak a avut loc cu succes formarea de trupe locale’, a declarat Ursula von der Leyen, duminică seara, la postul public de televiziune ZDF.
Ea a insistat însă că ‘nu va exista viitor cu (Bashar al-)Assad, aceasta este clar’.
Luni, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Christiane Wirtz a reafirmat că ‘nu va exista cooperare cu Assad şi nu va exista cooperare cu trupe sub Assad’. ‘Aceasta este poziţia guvernului german’, a subliniat ea.
‘Dacă guvernul lui Assad este pregătit în mod serios să poarte discuţii cu opoziţia siriană privind formarea unui guvern de tranziţie, ar putea să o dovedească făcând astfel încât armata siriană sub comanda preşedintelui să lupte împotriva celor care – şi aceasta este convingerea noastră totală – reprezintă cel mai grav pericol’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin, Martin Schaefer.
Franţa a evocat pentru dată, vineri, posibilitatea asocierii forţelor regimului sirian la lupta împotriva Statului Islamic, subliniind însă că o astfel de cooperare nu s-ar putea înscrie decât în cadrul unei tranziţii politice.
Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a afirmat luni că o colaborare cu armata siriană nu poate fi avută în vedere decât dacă la comanda acesteia nu se va mai afla Bashar al-Assad.