Germania – Economia s-a contractat uşor în T2, pe fondul scăderii investiţiilor de capital

Diminuarea investiţiilor şi a cheltuielilor consumatorilor a afectat economia germană în al doilea trimestru, spulberând speranţele că motorul Europei poate depăşi mai mulţi ani de stagnare, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 27 aug. 2024, 13:48
Germania - Economia s-a contractat uşor în T2, pe fondul scăderii investiţiilor de capital

Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu primul trimestru, a anunţat marţi Oficiul federal de statistică (Destatis), astfel confirmând estimările preliminare. Unul dintre principalele motive pentru încetinirea economiei este lipsa investiţiilor. Potrivit Destatis, investiţiile de capital au scăzut cu 2,2% în trimestrul al doilea, în timp ce consumul privat a scăzut cu 0,2%, scrie Agerpres.

„După o uşoară creştere în trimestrul anterior, economia germană a încetinit din nou în primăvară”, a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand.

În primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,2% de la un trimestru la altul. Chiar dacă cea mai mare economie europeană a început anul cu bine, a avut dificultăţi în a susţine avansul. Cei mai recenţi indicatori arată o înrăutăţire a sentimentului de încredere în rândul companiilor, în special în sectorul manufacturier, care este crucial pentru economia germană.

Un indicator calculat de institutul Ifo a scăzut pentru a treia lună la rând, în august, iar preşedintele Ifo, Clemens Fuest, a avertizat că Germania „se îndreaptă spre o criză”. De asemenea, sondajul S&P Global publicat săptămâna trecută a arătat că se prefigurează o contracţie semnificativă, pe fondul diminuării producţiei industriale.

Totuşi, Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) mizează în continuare pe o expansiune a economiei în trimestrul al treilea, pe măsură ce creşterea veniturilor se va traduce prin majorarea cheltuielilor, în special în sectorul serviciilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...