Berlinul vrea să evite o repetare a greşelilor care în urmă cu un deceniu au decimat industria energiei fotovoltaice. Această viziune este cea care stă în spatele discuţiilor pentru garanţiile de credit în valoare de 16 miliarde de euro, pe care Siemens Energy a fost forţată să le solicite după ce problemele apărute la unele din turbinele sale eoliene onshore s-au răspândit şi au afectat şi cele mai profitabile divizii ale companiei, au precizat sursele.
Însă înainte de orice garanţii de stat, guvernul de la Berlin insistă ca cel mai mare acţionar al companiei, grupul Siemens AG, să intervină şi el în sprijinul Siemens Energy. În ultimii ani Siemens AG şi-a redus participaţia la Siemens Energy pe măsură ce pierderile înregistrate de producătorul de turbine eoliene s-au acumulat şi a indicat că nu vrea să mai ofere un nou sprijin financiar.
Potrivit surselor, Ministerul german al Economiei, condus de ecologistul Robert Habeck, consideră că un sprijin de stat pentru Siemens Energy este un risc scăzut. Însă orice decizie de a sprijini această companie, care are totuşi comenzi în valoare de 110 miliarde de euro, va avea nevoie de aprobarea partenerilor din Partidul Liberal Democrat (FDP), care controlează Ministerul de Finanţe şi care până acum au adoptat o linie dură în ceea ce priveşte intervenţia statului în economie.
Siemens Energy produce şi dezvoltă tehnologii cheie pentru tranziţia ecologică. În pofida problemelor apărute la anumite turbine eoliene onshore, compania germană este un producător important de turbine de gaz eficiente, platforme eoliene offshore şi reţele pentru transportul de energie regenerabilă spre consumatorii. Ministerul Economiei consideră că munca celor de la Siemens Energy va juca un rol central în politic energetică a Germaniei.
„În termeni de politică industrială, suntem la un punct de răscruce, şi ar fi greşit să credem că dacă nu te confrunţi cu concurenţă, asta ar fi un lucru benefic pentru o economie. Aceste tehnologii vor fi produse oricum şi întrebare este dacă Europa va fi nevoită să le importe”, a spus Habeck la un eveniment organizat vineri la Ankara.
Germania este îngrijorată să nu se repeta situaţia din industria energiei fotovoltaice. La începutul anilor 2000 companiile germane din industria energiei fotovoltaice erau pe primele locuri la nivel mondial, graţie politicilor guvernamentale strategice şi finanţări oferite de stat, astfel că în anul 2011 aceste firme avea peste 150.000 de angajaţi. Însă ulterior modificarea politicilor în domeniul energetic, precum şi reducerea drastică a subvenţiilor, au dus la diminuarea dramatică a noilor capacităţi instalate, astfel că foarte multe start-up-uri au dispărut l fel ca şi 100.000 de locuri de muncă. Între timp, competitorii chinezi au devenit lideri. În prezent aproximativ 90% din componentele pentru echipamentele fotovoltaice vin din China.