Germania exclude posibilitatea de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius (foto), şi-a reiterat joi reticenţa de a livra rachete de croazieră solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse şi să urmeze astfel exemplul Marii Britanii şi al Franţei, potrivit France Presse, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 03 aug. 2023, 21:41
Germania exclude posibilitatea de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune

O decizie cu privire la Taurus, rachete de croazieră aer-sol cu o rază de acţiune de peste 500 km, „nu constituie o prioritate”, a afirmat Boris Pistorius în marja unei vizite la o brigadă de vânători alpini în Bavaria.

„Obiecţiile” germane „sunt evidente”, a spus în continuare el, evidenţiind raza de acţiune a acestui armament, care le-ar permite forţelor ucrainene să lovească mult în spatele liniei frontului din estul Ucrainei.

Nici SUA nu furnizează acest tip de rachetă, a adăugat ministrul german al Apărării.

Pe urmele Marii Britanii, Franţa a anunţat la summitul NATO de la jumătatea lunii iulie livrarea către Ucraina a unor rachete franco-britanice cu rază lungă de acţiune Scalp, numite Storm Shadow peste Canalul Mânecii.

Ministerul german al Apărării declarase la sfârşitul lunii mai pentru AFP că primise o cerere oficială din partea Kievului privind livrările de rachete Taurus, transportate de avioane de vânătoare şi fabricate de societatea germano-suedeză cu acelaşi nume.

Bundeswehr-ul dispune de aproximativ 600 de exemplare, dintre care 150 sunt operaţionale, potrivit deputatului liberal Marcus Faber, membru în Comisia de Apărare din Bundestag.

Pe fondul contraofensivei dificile lansate de Ucraina împotriva trupelor ruse, ambasadorul ucrainean la Berlin a reiterat recent această cerere şi a primit sprijinul atât al opoziţiei conservatoare, cât şi al ecologiştilor şi liberalilor din FDP, membri ai coaliţiei de guvernare a cancelarului social-democrat Olaf Scholz.

Dar partidul cancelarului se teme de o escaladare a conflictului cu Rusia în cazul în care acest tip de armă ar fi pus la dispoziţia Ucrainei.

Germania continuă să se opună unui sprijin pentru aviaţia ucraineană, prin livrarea de avioane de vânătoare F-16, de exemplu.

Cu toate acestea, Berlinul şi-a sporit semnificativ livrările de arme către Kiev în ultimele luni, livrând în special tancuri de tipul Leopard, după mai multe tergiversări.

Berlinul se situează „în frunte în domeniul apărării antiaeriene, a sprijinului în ceea ce priveşte instruirea şi vehiculele de explorare şi blindatele”, a spus Pistorius, iar „aceasta este prioritatea noastră”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...