Germania: Fuziunile şi achiziţiile, la cel mai redus nivel din 2016, din cauza temerilor privind războiul din Ucraina

Fuziunile şi achiziţiile (M&A) în Germania au scăzut cu 10% în primul trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, fiind cel mai lent start al anului din 2016, din cauza incertitudinilor de pe pieţe, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 28 mart. 2022, 12:35
Germania: Fuziunile şi achiziţiile, la cel mai redus nivel din 2016, din cauza temerilor privind războiul din Ucraina

Pieţele de capital din cea mai mare economie europeană au fost sever afectate, după ce turbulenţele au dus la o lipsă totală de Oferte Publice Iniţiale (IPO) anul acesta, arată datele Refinitiv.

„Este puţin probabil ca firmele să aleagă să se listeze înaintea Sărbătorilor de Paşte, chiar şi mai puţin probabil înainte de vară, din cauza actualelor condiţii de pe piaţă”, a afirmat Armin von Falkenhayn, director pe segmentul corporate şi investiţii bancare în Germania, Austria şi Elveţia la Bank of America, scrie Agerpres.

Pieţele de capital din Germania au obţinut doar un miliard de dolari până acum în acest an, în scădere cu 88% faţă de primul trimestru din 2021. Însă, apetitul pentru M&A rămâne solid, deşi Consiliile de Administraţie sunt mult mai reticente faţă de riscuri.

„Spre deosebire de perioada de la debutul pandemiei, piaţa M&A nu s-a blocat, iar proiectele continuă. Dar părţile verifică atent cum ar putea afecta conflictul fiecare companie”, a apreciat Tibor Kossa, director în cadrul Goldman Sachs.

În condiţiile în care războiul a afectat doar vânzările a aproximativ 1-2% din companiile germane, „războiul şi consecinţele sale pe termen mai lung sunt intens analizate de conducerile firmelor”, susţine Berthold Mueller, de la Jefferies.

Creşterea solidă a sectorului tehnologic a contribuit în 2022 la majorarea activităţii de fuziuni şi achiziţii la cel mai ridicat nivel din 2015. Un alt sector care şi-a demonstrat rezilienţa a fost cel de telecomunicaţii, arată datele Refinitiv. Luna aceasta, a lansat vânzarea DFMG (divizia sa de turnuri de telefonie mobilă) şi, împreună cu consilierii de la Goldman Sachs, analizează ofertele indicative, într-o tranzacţie estimată la aproape 18 miliarde de euro (19,86 miliarde de dolari).

„În viitor, ne aşteptăm ca firmele germane care sunt interesate de preluări să se orienteze spre America de Nord, deoarece decalajul dintre Europa şi Statele Unitee se va adânci probabil şi mai mult în actualul mediu”, a declarat Tibor Kossa.

Te-ar mai putea interesa și
Putin l-a demis pe ministrul Transporturilor, Roman Starovoit
Putin l-a demis pe ministrul Transporturilor, Roman Starovoit
Președintele rus Vladimir Putin l-a demis luni, printr-un decret prezidențial, pe ministrul transporturilor, Roman Starovoit, la puțin peste un an de la numirea sa, informează Reuters....
Sindicatele acuză Curtea Constituțională de atac periculos la drepturile bugetarilor din România în plin val de proteste. Ce a decis Curtea și de ce protestele ar putea deveni inutile
Sindicatele acuză Curtea Constituțională de atac periculos la drepturile bugetarilor din România în plin val de proteste. ...
Blocul Național Sindical (BNS) reclamă atacul periculos și fără precedent al Curții Constituționale a României (CCR) ...
Criză zahăr România – Îngrijorări maxime pe piața locală. Am putea fi inundați iar de zahăr de import
Criză zahăr România – Îngrijorări maxime pe piața locală. Am putea fi inundați iar de zahăr de import
Patronatul Zahărului din România care reprezintă interesele producătorilor de zahăr din țară avertizează că o cotă ...
Rombat, singura companie locală al cărei laborator de testare a bateriilor a fost acreditat internațional
Rombat, singura companie locală al cărei laborator de testare a bateriilor a fost acreditat internațional
Producătorul de baterii Rombat a obținut acreditarea oficială RENAR pentru laboratorul său de testare devenind astfel ...