Opţiunea preferată a Guvernului german, care deţine 99,12% din acţiunile Uniper, după ce a naţionalizat-o în 2022, pe fondul crizei energetice din Europa, este vânzarea unui pachet de aproximativ 25% din acţiunile companiei de utilităţi, dar Berlinul analizează şi posibilitatea vânzării întregii sale participaţii într-o singură tranzacţie, au dezvăluit sursele.
Printre potenţialii cumpărători care au fost abordaţi pentru o vânzare a întregului pachet de acţiuni deţinut de Guvernul german se numără şi fondul canadian Brookfield, au mai spus sursele. Însă o vânzare completă către un fond de tip private equity ar fi una dintre cele mai mari tranzacţii de acest tip încheiate în ultimii ani în Europa, scrie Agerpres.
Uniper aproape a intrat în colaps după ce fostul său furnizor principal de gaze, grupul rus Gazprom, a redus în primă fază livrările, pentru ca ulterior să oprească complet livrările de gaze, ceea ce a forţat Guvernul german să intervină pentru a asigura securitatea energetică a celei mai mari economii europene.
Ministerul german al Finanţelor, care gestionează participaţia Guvernului la Uniper, a informat luni că Executivul analizează toate scenariile pentru a-şi reduce participaţia la compania de utilităţi, dar nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la calendar şi structură. Sursa a reiterat că opţiunea principală pentru re-privatizare este vânzarea de acţiuni via pieţele de acţiuni.
Discuţiile cu privire la vânzarea participaţiei la Uniper au loc într-un moment în care Germania se pregăteşte pentru alegeri preliminare în februarie. Chiar dacă planurile noului Guvern pentru aceste acţiuni nu sunt clare, Berlinul este obligat de reglementările UE să-şi reducă participaţia pe care o deţine la Uniper la maximum 25% plus o acţiune, până în 2028.
În prezent, Uniper este evaluat la 18,4 miliarde de euro (18,8 miliarde dolari) dar orice vânzare de acţiuni ar putea să se deruleze cu un discount pentru că flotarea liberă redusă a companiei ar putea să nu reflecte valoarea sa reală.
Iniţial, Berlinul miza pe o tranzacţie în primăvara acestui an dar acest calendar a fost elaborat înainte de colapsul actualului Guvern, ceea ce face mai probabil ca o astfel de modificare să fie făcută de următoarea administraţie, a estimat una dintre surse. Cel mai probabil, orice acord ar urma să se întâmple după vacanţa de vară, o dată ţintă care ţine cont de intervalul de timp necesar formării următorului guvern precum şi de posibilele modificări apărute în procesul de vânzare.
La începutul acestui an, Reuters a dezvăluit că grupul austriac OMV a încheiat un acord cu grupul german de utilităţi Uniper privind furnizarea de gaze de la proiectul său Neptun Deep din Marea Neagră, începând din 2027. Acordul pe cinci ani, de care nu se ştia până acum, prevede livrarea a 15 terawaţi-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep.