La 1 ianuarie 2015, Germania a introdus un salariu minim de 8,50 euro pe oră, pentru aproximativ patru milioane de angajaţi. Majorarea din ianuarie este prima adoptată de la introducerea salariului minim şi vine la insistenţele Partidului Social-Democrat (SPD), care face parte din coaliţia aflată la guvernare în Germania.
Cabinetul german a aprobat majorarea la recomandarea comisiei speciale a angajatorilor şi angajaţilor germani, care revizuieşte nivelul salariului la fiecare doi ani.
Recomandarea se bazează pe un indice salarial publicat de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), care indică o creştere medie a salariilor de 3,2% în ultimele 18 luni.
Cel mai mare sindicat german, IG Metall (din sectorul metalurgiei), a obţinut recent o majorare salarială de 4,8% pentru cei 3,8 milioane de angajaţi pe care îi reprezintă. La sfârşitul lunii aprilie, peste două milioane de angajaţi din sectorul public au negociat creşterea salariilor cu 4,75%.
În schimb, angajatorii au atras deja atenţia asupra unor solicitări de majorare salarială prea mare.
‘Acesta nu este momentul oportun pentru speranţe prea mari’, a declarat, recent, preşedintele federaţiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger.
Potrivit acestuia, sectorul industrial din Germania trece printr-o perioadă dificilă provocată de factori externi, precum încetinirea comerţului mondial şi preţul redus al petrolului, iar în acest context creşterea costurilor cu mâna de lucru ar putea fi o problemă.