Germania: Industria de apărare ameninţă că îşi va muta producţia peste hotare
‘Toţi marii furnizori germani din industria de apărare analizează dacă pot rămâne în ţară pe termen lung’, a afirmat Armin Papperger, directorul general al Rheinmetall (producător de echipamente militare) şi şeful Asociaţiei industriei de apărare din Germania, într-un interviu acordat publicaţiei ‘Sueddeutsche Zeitung’.
Recent, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a anunţat că va înăspri reglementările privind exporturile de armament, ceea ce va duce la reducerea vânzărilor către state, cum ar fi Qatar şi Arabia Saudită, ale căror precedente achiziţii au ajutat Germania să devină al treilea exportator de armament din lume. În industria de apărare din Germania lucrează 80.000 de angajaţi.
În august, Guvernul german a retras autorizaţia pentru un proiect al Rheinmetall ce viza construirea unui centru de pregătire a trupelor la Mulino, în centrul Rusiei. Contractul fusese semnat în iunie 2011 şi avea o valoare estimată de 100 milioane de euro.
Berlinul şi-a justificat decizia prin dorinţa de a-i determina pe europeni să interzică, retroactiv, livrările de armament către Rusia din cauza rolului acesteia în criza din Ucraina. La Centrul de formare militară de la Mulino, Rheinmetall avea misiunea de a realiza un simulator de tir cu laser.
Papperger a declarat pentru ‘Sueddeutsche Zeitung’ că, în urma noilor restricţii, producătorii de armament au doar două opţiuni: să reducă producţia şi locurile de muncă sau să-şi mute producţia peste hotare.
‘Alte state, cum ar fi Elveţia, SUA şi Franţa ar fi fi fericite dacă am investi acolo, de unde am putea exporta mai uşor’, a adăugat şeful Asociaţiei industriei de apărare din Germania.
La rândul său, directorul general al Airbus a afirmat, luna aceasta, că politica restrictivă de exporturi de armament a Germaniei ar putea afecta cooperarea internaţională la viitoarele proiecte de apărare.