Planul pe zece ani nu se referă doar la modernizarea căilor ferate, a podurilor şi a vagoanelor, ci şi la îmbunătăţirea capacităţii şi electrificarea mai multor rute pentru a-i convinge pe pasageri să renunţe la maşini şi avioane în favoarea trenurilor.
Guvernul federal va asigura o finanţare de 62 de miliarde de euro, în timp ce compania de căi ferate Deutsche Bahn AG va veni cu 24 de miliarde de euro.
„Va fi deceniul căilor ferate”, a afirmat ministrul Transporturilor, Andreas Scheuer, la o ceremonie în Berlin.
Acordul semnat marţi între Guvernul cancelarului Angela Merkel şi firma de stat Deutsche Bahn face parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătăţire a infrastructurii Germaniei şi de reducere a emisiilor de carbon, în special din transport şi generarea energiei. Alte măsuri includ taxe mai ridicate pentru zborurile aeriene interne şi stimulente pentru eficientizarea încălzirii locuinţelor.
Până în 2030, principalele oraşe germane vor fi conectate printr-o reţea de trenuri care vor circula la intervale de 30 de minute
Deutsche Bahn, care are 11.000 de angajaţi, operează cea mai lungă reţea de cale ferată din Europa, aproximativ 39.000 de kilometri.
Operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn este sub presiune din partea călătorilor pentru a-şi îmbunătăţi serviciile şi a reduce întârzierile trenurilor. De asemenea, compania se confruntă cu probleme financiare, datoria sa ajungând la 20 de miliarde de euro, iar deficitul de finanţare ar urma să atingă cinci de miliarde de euro până în 2023, avertizează analiştii.