Germania îşi accelerează planurile vizând reducerea dependenţei de gazele ruseşti
Banca germană de stat KfW a semnat un memorandum de înţelegere cu principalul producător de energie al ţării, RWE, şi operatorul olandez de reţea Gasunie pentru construirea unui terminal în oraşul port Brunsbuettel. Acesta va avea o capacitate anuală de opt miliarde metri cubi şi va fi realizat cât mai curând posibil, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei.
Decizia vine la o săptămână după ce cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania îşi va pune în practică planurile care vizează construirea a două noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (LNG) şi, de asemenea, îşi va majora rezervele de gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti.
Germania, puternic dependentă de Rusia pentru gaze şi ţiţei, nu are până acum terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate.
Autorităţile nu au dat informaţii privind necesarul de investiţii, dar estimările anterioare vizau o sumă de 450 milioane de euro pentru terminalul din Brunsbuettel.
În schimbul participării financiare KfW va avea o participaţi de 50% în terminal, iar RWE de 10%.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că deşi obiectivul Germaniei este să creeze energie într-un mod neutru din punct de vedere al climei, gazul este necesar în gestionarea tranziţiei.
„Este necesar să ne reducem dependenţa de importurile din Rusia cât mai curând posibil. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei face acest obiectiv absolut necesar. Cu un terminal de gaze naturale lichefiate la Brunsbuettel, ne extindem oportunităţile de import”, a afirmat Habeck.