Act de putere mondială a Germaniei: Îşi deschide graniţele zecilor de mii de refugiaţi, dar nu-şi schimbă ţintelele bugetare

Economica.net
05 09. 2015
germania_45463600_48841600

Germania ţine să demonstreze că nu este o mare putere economica dar şi una politică, capabilă să facă faţă de una singură singură unei situaţii de criză umanitară de proporţii intercontinentale.

După ce nci un rezultat nu a urmat negocierilor dintre guvernele UE privind repartizarea refugiaţilor care vin atât din Africa de Nord cât şi din Siria şi Asia Mică,  Germania a deschis graniţelor miilor de refugiaţi care traversează Austria. Totodată, guvernul german crede că îşi va menţine obiectivele bugetare.

”Trebuie să reconsiderăm neîncetat priorităţile”, dar ”nu putem să ne limităm la a spune: cum ne revine o sarcină dificilă, echilibrul bugetar sau problema datoriei nu mai au importanţă”, a declarat Angela Merkel.

”Ce cheltuim acum mai mult, în raport cu încasările noastre, reprezintă bani luaţi de la viitoarele generaţii”, a insistat cancelarul, într-o ţară unde disciplina bugetară şi demografia merg împreună în discursuri.

Calificând drept ”o datorie naţională” găzduirea şi integrarea refugiaţilor, cancelarul a estimat că ”fiecare nivel – landuri, localităţi, stat federal – trebuie să aibă partea sa justă”.

Cancelarul german, care a promis lunea trecută că statul federal va face ”mai mult” pentru a ajuta colectivităţile locale, n-a oferit nici o cifră pe această temă, care urmează să fie tranşată mai târziu, pe 24 septembrie, în cadrul unei reuniuni între guvern şi landuri.

”Vreau să le dau localităţilor net o mai mare marjă de manevră pentru a înfiinţa rapid structuri de primire a solicitanţilor de azil”, a promis sâmbătă ministrul mediului Barbara Hendricks (SPD).

Germania se aşteaptă să înregistreze 800.000 de cereri de azil în acest an, respectiv de patru ori mai mult decât anul trecut, şi prevede menţinerea, cel puţin până în 2019, a echilibrului conturilor statului federal atins anul trecut, pentru prima dată din 1969.

Peste patru milioane de refugiaţi au fiost dislocaţi din Siria în alte ţări, în urma conflictului care a erupt după 2011 împotriva președintelui Bashar al-Assad, potrivit Agenției pentru Refugiați a Națiunilor Unite, citată de Bloomberg.