„Obiectivul este acum oprirea propagării virusului… la acest moment nu am avut probleme decât la o singură cireadă”, a precizat luni un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Agriculturii.
Potrivit autorităţilor din landul Brandenburg, trei bivoli au fost descoperiţi că prezintă febră aftoasă. Animalele contaminate au decedat şi alte 11 animale din aceeaşi cireadă au fost sacrificate în mod preventiv.
O interdicţie care vizează transportul animalelor de crescătorie este în vigoare până luni seară în regiunea Brandenburg, care înconjoară Berlinul, şi o eventuală prelungire a acestei interdicţii este posibilă, a informat Ministerul german al Agriculturii.
Bovinele, ovinele şi caprinele vor fi absente de la salonul agricol „Grune Woche”, care îşi deschide vineri porţile la Berlin. De asemenea, în weekend au fost închise şi cele două grădini zoologice din capitala Germaniei.
„Pieţele de export vor dispărea dacă febra aftoasă se propagă”, a avertizat preşedintele Uniunii fermierilor germani, Joachim Rukwied, într-un interviu pentru cotidianul Rheinische Post.
„Vaccinarea poate fi o soluţie, iar producţia de vaccinuri este pusă la punct cu rapiditate”, a spus purtătorul de cuvânt de la Ministerul german al Agriculturii, care a adăugat însă că decizia aparţine landurilor germane, cu aprobarea Comisiei Europene.
La rândul său, ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, s-a întâlnit luni cu reprezentanţii crescătorilor de animale.
Coreea de Sud a suspendat, preventiv, importurile de carne de porc din Germania, a precizat Berlinul, care a adăugat că Mexicul şi-a manifestat intenţia de a lua o măsură similară.
Cu toate acestea, începând de vineri nu a mai fost identificat niciun nou caz de febră aftoasă, a ţinut să precizeze ministrul Agriculturii din landul Brandenburg, Hanka Mittelstadt, pentru postul de radio RBB.
Germania poate în continuare să vândă către ţările vecine europene carne produsă în afara zonelor de risc, însă pentru alte ţări, totul depinde de acordurile comerciale în vigoare.