Alegerile încheiate luni au consemnat rezultate slabe pentru formaţiunea lui Monti, revenirea pe scena politică a fostului premier Silvio Berlusconi, dar şi ascensiunea unei formaţiuni conduse de fostul actor de comedie Beppe Grillo.
Camera Deputaţilor este controlată de o coaliţie de stânga, condusă de Pier Luigi Bersani. Aceasta a obţinut cele mai multe voturi pentru ambele camere ale Parlamentului, dar a obţinut o majoritate de mandate doar în Camera Deputaţilor.
În Senat, în virtutea regulilor electorale diferite, dreapta este cea care a obţinut cele mai multe mandate.
„Este important ca Italia să aibă un guvern funcţional. Calea reformelor lui Monti trebuie urmată”, a declarat Michael Grosse-Brömer, liderul din parlamentul german al Uniunii Creştin Democrate (CDU), formaţiunjea politică a cancelarului Angela Merkel, citat de cotidianul The Guardian.
Ministrul economiei din Germania, Philipp Rösler, a afirmat că şi-ar fi putut imagina un rezultat mai bun pentru partidele favorabile reformelor.
„Nu există nicio alternativă la reformele structurale aflate deja în desfăşurare şi care includ consolidarea bugetară şi creşterea competitivităţii”, a spus el.
Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a transmis un mesaj similar Italiei.
Este important ca un guvern stabil să fie format rapid la Roma, iar acesta să fie angajat în privinţa politicilor introduse de premierul Monti, a spus Westerwelle, aflat la Berlin.
Bursele europene au scăzut puternic marţi, după anunţarea rezultatelor pentru alegerile parlamentare din Italia, investitorii fiind precauţi din cauza incertitudinilor privind formarea unui nou guvern şi continuarea reformelor. Cotaţiile bancare au înregistrat pierderi semnificative, cu cele mai mari scăderi în rândul instituţiilor de credit din Italia.
De asemenea, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale guvernului de la Roma a crescut, indicând costuri de împrumut mai mari pentru stat.
Datoria statului se situează la circa 2.000 de miliarde de euro, iar gradul de îndatorare, care raportează datoria la economie, este estimat la 128% din PIB pentrui acest an. Deficitul bugetar al Italiei nu este foarte mare, comparativ cu alte state urmărite cu atenţie de investitori, şi ar putea coborî în acest an sub 3%.