La crearea unui cont, Facebook cere ca utilizatorii să îşi dea datele reale cu privire la nume, prenume, data naşterii şi sex.
Reţeaua socială îşi rezervă dreptul de a suspenda un cont dacă observă că una dintre date este inexactă, cât timp utilizatorul nu a prezentat un document de identitate oficial care să dovedească că a spus adevărul.
În baza prevederilor germane în materie, Oficiul pentru protecţia datelor personale al landului Schleswig-Holstein (nord) a cerut Facebook să nu mai solicite aceste informaţii şi să ridice suspendarea conturilor celor care au indicat date fictive.
Oficiul a ameninţat chiar Facebook cu o amendă de 20.000 de euro dacă nu va debloca aceste conturi.
Facebook a depus plângere împotriva acestor decizii, iar tribunalul administrativ din Schleswig-Holstein i-a dat dreptate.
„Conform directivei europene privind protecţia datelor şi legii germane în materie, dreptul german nu se aplică din moment ce înregistrarea şi procesarea datelor personale sunt efectuate de o filială situată într-un stat membru al Uniunii Europene”, a explicat tribunalul, în decizia comunicată vineri.
Şeful Oficiului pentru protecţia datelor personale al landului Schleswig-Holstein, Thilo Weichert, a reacţionat, anunţând că va aduce acest caz în faţa Curţii de apel. El a calificat motivaţia tribunalului ca „mai mult decât aiuritoare”, atât timp cât datele sunt culese în Germania şi procesate în SUA, nu de către filiala din Irlanda a Facebook.