La debutul crizei pandemiei, autorităţile de reglementare din Germania au redus la zero rezervele de capital contraciclice însă preţurile la imobiliare au crescut în contextul dobânzilor extrem de reduse, iar acum piaţa imobiliară este supraevaluată în proporţie de 10% până la 30%, ceea ce face băncile vulnerabile la o corecţie a preţurilor, a avertizat anterior Banca centrală a Germaniei (Bundesbank).
Ca răspuns la aceste avertismente, Autoritatea de supraveghere financiară din Germania (BaFin) a decis să majoreze nivelul rezervelor de capital contraciclice la 0,75% până la data de 1 februarie 2023, urmând ca o rezervă suplimentară de 2% să fie introdusă pentru creditele ipotecare rezidenţiale, scrie Agerpres.
„Este timpul să trecem la prevenţie. Există semnale clare că este timpul să facem sistemul financiar mai rezistent”, a declarat preşedintele BaFin, Mark Branson. Potrivit acestuia, majoritatea băncilor germane dispun de suficient capital pentru a îndeplini noile cerinţe ale autorităţii de reglementare, fără a fi nevoite să strângă noi fonduri.
Pe lângă majorarea nivelului rezervelor de capital contraciclice, BaFin a cerut băncilor să dea dovadă de prudenţă când vine vorba de acordarea de noi credite, în special având în vedere evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară. Autoritatea de supervizare cere o evaluări conservatoare ale proprietăţilor şi analize solide ale capacităţii debitorilor de a-şi plăti ratele când dobânzilor vor începe să crească.
Prin măsurile anunţate miercuri, Germania se alătură altor ţări europene, precum Franţa şi Irlanda, care au reactivat cerinţa ca băncile să aibă rezerve suplimentare de capital care să le ajute să facă faţă unei crize economice. Regiunea a reuşit să depăşească cea mai gravă perioadă a pandemiei graţie unui sprijin masiv din partea contribuabililor pentru companii şi consumatori şi diminuării cerinţelor de reglementare pentru bănci.