În prima jumătate a anului 2013, numărul călătoriilor din România în Germania a crescut semnificativ, înregistrându-se circa 285.000 de înnoptări ale turiştilor români în Germania, cu 12% mai mult decât în anul 2012.
Volumul cifrei de afaceri total al călătoriilor în Germania ale turiştilor din România se ridică pentru anul 2012 la peste 300 milioane de euro. 35% dintre călătoriile turiştilor români în Germania sunt vacanţe, 40% se încadrează pe segmentul călătoriilor în oraşe şi călătorii pentru evenimente speciale. 41% dintre sejur-uri sunt călătorii în interes de afaceri. Cu 30,2% din totalul înnoptărilor, Bayern reprezintă landul federal cel mai vizitat de turiştii români, fiind urmat de Baden-Wurternberg (19,7%). Per total, 93% din călătoriile turiştilor români în Germania sunt sejururi mai lungi, de peste patru zile. În medie, românii care au călătorit în 2012 în Germania au cheltuit 658 de euro.
‘În 2012, am putut înregistra peste 1,9 milioane de călătorii în Germania din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, România şi Serbia. La o creştere medie de circa 3% pe an, volumul vizitelor în Germania de pe aceste pieţe va ajunge la mai mult de 2 milioane de călătorii până în anul 2020’, a precizat Petra Hedorfer, preşedinte al Consiliului de Administraţie a Organizaţiei Germane pentru Turism (DZT).
Conform reprezentanţilor DZT, ponderea turismului în PIB-ul Germaniei este de 13%, acesta aducând venituri mai mari chiar şi decât industria auto, care acoperă puţin peste 9% din PIB-ul ţării. În primele şase luni din 2013, brandul ‘Destinaţia de Vacanţă Germania’ s-a dezvoltat bine, iar, conform Institutului Federal de Statistică, în această perioadă s-au înregistrat deja 30,9 milioane de înnoptări ale turiştilor străini. Acest lucru reprezintă o creştere de 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012.
Conform DZT, numărul călătoriilor în Germania efectuate de români va depăşi 600.000 până la sfârşitul anului 2013.
‘ Prin călătoriile lor, cetăţenii noştri încep să se cunoască şi pot pune bazele altor contacte personale, culturale sau economice, aprofundând prin aceasta prietenia româno-germană’, a precizat ambasadorul Werner Hans Lauk.