Potrivit Agenţiei federale pentru Muncă (Bundesagentur für Arbeit, pe scurt BA), la finele anului trecut mai mulţi români şi bulgari au obţinut ajutor social în Germania, aşa-numitul Hartz IV: 44.000 în luna noiembrie, ceea ce reprezintă o creştere de 51 la sută faţă de anul precedent. Dar, atrage atenţia agenţia de presă dpa, această evoluţie se observă doar în câteva dintre oraşele germane. În concluzie se poate vorbi doar „punctual” de o aşa-numită imigraţie a sărăciei din cele două ţări menţionate, mai informează dpa, citând surse ale Agenţiei pentru Muncă de la Nürnberg. Despre actuala evoluţie a relatat, joi, şi cotidianul münchenez Süddeutsche Zeitung.
O purtătoare de cuvânt a BA a avertizat tot joi faţă de o supraevaluare a datelor statistice, deoarece, chiar şi în urma creşterii amintite, numărul românilor şi bulgarilor care primesc ajutor social în Germania, rămâne relativ redus, ridicându-se la doar 0,7 procente în comparaţie cu toţi beneficiarii de Hartz IV, scrie Deutsche Welle.
Centrele de repartizare a forţei de muncă din Republica Federală se aşteaptă ca în următoarele luni numărul imigranţilor din România şi Bulgaria, care caută de lucru, să ia amploare. De aceea se pregăteasc pentru a face mai lesne faţă solcititărilor. De pildă se verifică dacă printre angajaţi se numără persoane cunoscătoare de română sau bulgară şi se organizează servicii de translatori.
Ca urmare a accesului liber pe piaţa muncii, în vigoare pentru români şi bulgari de la începutul acestui an, experţii se aşteaptă la un număr de imigranţi din cele două ţări de 100.000 până la 180.000 faţă de aprox. 75.000, înregistraţi cu un an în urmă. Numărul beneficiarilor de Hartz IV ar putea atinge în 2014 între 50.000 şi 93.000, estimează într-un document intern Agenţia federală pentru Muncă.
Controversat rămâne faptul dacă imigranţii din alte ţări ale UE au dreptul la acest tip de ajutor social în Germania. Agenţia cu sediul al Nünberg contestă acest drept, în timp ce unele tribunale sociale sunt de părere că şi alţi cetăţeni europeni, aflaţi în căutare de muncă, n-ar trebui excluşi.
Herbert Brückner, de la Institutul de studii privind piaţa muncii şi pregătirea profesională, avertizează la rândul său faţă de o dramatizare a situaţiei. „În pofida creşterii numărului beneficiarilor de ajutor Hartz IV din România şi Bulgaria, statul social german profită totuşi de pe urma celorlalţi angajaţi din aceste ţări” a explicat Brückner.