Merkel a discutat la telefon cu Sigmar Gabriel, vicecancelar şi lider al partenerului ei de coaliţie, Partidul Social Democrat din Germania /SPD/. Ei au convenit să creeze un comitet în timpul unei întâlniri a cabinetului miercurea viitoare pentru a aborda problema, a declarat Streiter presei germane.
În interiorul coaliţiei de guvernare din Germania are loc o dezbatere furtunoasă după apelurile de a înăspri legile de protecţie socială în timp ce pieţele europene ale muncii s-au deschis pentru români şi bulgari.
Restricţiile de pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană /UE/ impuse cetăţenilor bulgari şi români au fost ridicate miercuri, alimentând îngrijorarea în rândul unor politicieni germani asupra unui posibil aflux de ‘imigranţi ai sărăciei’ din Europa de Est, aminteşte Xinhua.
Uniunea Creştin-Socială /CSU/ din Germania, aliatul bavarez al dnei Merkel şi unul dintre cele trei partide de coaliţie, a elaborat propuneri pentru a face mai dificilă pentru ‘noii veniţi săraci’ să pretindă beneficii de stat, potrivit rapoartelor mass-media.
Partidul conservator propune ca alţi cetăţeni din UE să nu fie eligibili pentru ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Germania. Sancţiuni mai dure pentru fraudarea acestor norme, inclusiv deportarea şi refuzul unei viitoare reintrări în ţară, sunt de asemenea incluse în propuneri.
Iniţiativa CSU, programată să fie discutată la o întâlnire de partid la începutul lunii ianuarie, a provocat critici masive. Membrii SPD şi ai partidelor de opoziţie au criticat propunerile ca periculos de populiste.
Merkel a fost criticată pentru ‘tăcerea’ păstrată în ultimele zile. ‘CSU şi SPD au o dezbatere. Cancelarul acţionează ca şi cum ea nu ar aborda problema’, a declarat Cem Ozdemir, lider al partidului Verzilor de opoziţie, pentru media.
Germania, cea mai mare economie a Europei, suferă, potrivit relatărilor, de lipsă de mână de lucru calificată. Dar sistemul ei de securitate socială relativ generos suscită temeri legate de ‘turismul pentru beneficii’ sociale din ţările europene mai sărace.
Poziţia dură a CSU nu este nouă. Hans-Peter Friedrich, fost ministru de interne în ultimul guvern Merkel, a avertizat de multe ori contra unui ‘val de imigranţi ai sărăciei’ şi a promis măsuri mai dure, inclusiv expulzări şi interdicţii de călătorie, aminteşte Xinhua.