Duminică, Reuters anunţa că firma de stat BAIC, principalul partener al Daimler în societatea mixtă din China, a demarat un plan ce vizează dublarea participaţiei sale deţinute la grupul german, după ce, în iulie, a achiziţionat 5% din Daimler. Încă din 2015, BAIC a indicat că este interesat de achiziţionarea unei participaţii la Daimler şi şi-a extins eforturile după ce Li Shufu, preşedintele producătorului auto rival chinez Zhejiang Geely Holding Group, a cumpărat 9,69% din Daimler, în 2018, devenind cel mai mare acţionar al grupului german.
Deşi firmele chineze ar putea ajunge la o deţinere combinată de 20%, insuficientă pentru a ajunge o minoritate de blocaj, ele ar putea avea un impact major la adunările acţionarilor, în funcţie de modul în care votează ceilalţi, a explicat oficialul. Acesta a adăugat: „Prin urmare, Ministerul Economiei monitorizează cu atenţie evoluţii de la Daimler”.
Comentariile vin pe fondul sporirii temerilor în Germania privind implicaţiile economice şi de securitate ale creşterii concurenţei din partea producătorilor chinezi, în special în zone importante pentru Berlin, cum ar fi industria auto.
În ultimele luni, tensiunile dintre Berlin şi Beijing s-au accentuat. Luna aceasta, ministrul german de Externe, Heiko Maas, declara că folosirea tehnologiei furnizate de compania chineză Huawei pentru reţelele 5G trebuie să fie monitorizată şi că este nevoie de un ”test de fiabilitate politică” în acest caz. Oficialul german a subliniat faptul că actualele măsuri de securitate privind 5G sunt insuficiente pentru prevenirea unor eventuale interferenţe, iar acest lucru poate afecta infrastructurile informatice în cazul a numeroase sectoare, precum cel al sănătăţii sau al industriei auto, precum şi industria în general.
Daimler a vândut anul trecut 653.000 de maşini în China, cea mai mare piaţă a sa la nivel global.
În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.