„Obiectivul Guvernului este clar: vrem să consolidăm poziţia Germaniei ca locaţie pentru microelectronică. Acest lucru este extrem de important pentru transformare şi suveranitate tehnologică iar din acest motiv derulăm discuţii foarte intense”, a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei. Însă acesta nu a dorit să comenteze despre subvenţiile de care ar putea beneficia Intel pentru a construi o uzină la Magdeburg, estul Germaniei, scrie Agerpres.
Joi, cotidianul financiar german Handelsblatt a dezvăluit că grupul american Intel ar urma să primească subvenţii în valoare de 9,9 miliarde de euro de la statul german, mai mari decât cele 6,8 miliarde de euro promise anterior. Handelsblatt a precizat că negocierile finale cu privire la acest dosar ar urma să aibă loc în acest weekend.
La rândul său, purtătorul de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a informat că luni va avea loc o reuniune a cancelarului german Olaf Scholz cu directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.
Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Intel estima iniţial că uzina din Germania va costa 17 miliarde de euro, însă acum se aşteaptă să cheltuie 30 de miliarde de euro pentru acest proiect. La fel ca şi pentru majoritatea proiectelor care vor beneficia de finanţare de la Guvern via Actul european privind cipurile, Intel se aşteaptă ca subvenţiile să acopere aproximativ 40% din costurile proiectului.
Grupul american a anunţat anul trecut o strategie de expansiune în Europa, cu o valoare de 33 de miliarde de euro, care pe lângă uzina din Germania includea un centru de cercetare în Franţa şi extinderea unei facilităţi existente de producţie a cipurilor din Irlanda.
Vineri, însă, Intel a anunţat că va investi până la 4,6 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de semiconductori şi o facilitate de testare în apropiere de Wrocław, Polonia, care ar urma să devină operaţională în 2027.