Germania nu a convins Europa centrală: Grupul de la Vişegrad refuză cotele de migranţi, alături de România şi Danemarca

Economica.net
12 09. 2015
download_36287800

Tarile care urmeaza sa primeasca „trebuie sa aiba controlul asupra numarului de refugiati pe care sunt pregatite sa-l accepte”, a spus Zaoralek, la capatul unei discutii cu omologii sai din grupul de la Visegrad si cu seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier.

Citeşte pe larg, pe HotNews.ro.

Ministrul german al Afecerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, sprijinit de omologul sau luxemburghez, a carui tara asigura presedintia rotativa a UE, s-a deplasat la Praga in incercarea de a-i convinge pe cei patru omologi ai lor de necesitatea cotelor de imigranti.

Criza migratorie din prezent este „poate cea mai mare provocare din istoria UE” a pledat Steinmeier.

Angela Merkel pledeaza pentru o politica „obligatorie” de repartitie a refugiatilor. Germania asteapta 40.000 de refugiati in acest week-end, dupa cum a spus Steinmeier, respectiv un sfert dintre cei 160.000 de migranti pe care Comisia Europeana doreste sa-i repartizeze saptamana viitoare in ansamblul UE. Romania ar urma sa primeasca peste 6.000.

Ideea lui Merkel a starnit insa o respingere puternica in tarile din est, intrate in UE in anii 2000 si gratie unei sustinere puternice a Germaniei. Pe langa cele patru tari din grupul de la Visegrad, Romania si-a exprimat clar refuzul.

Danemarca, traversata de refugiatii care vor sa ajunga in Suedia, este pe aceeasi lungime de unda: ea a anuntat vineri ca refuza sa participe la sistemul de repartitie centralizata a refugiatilor dorit de Bruxelles.

In cazul in care europenii nu isi vor depasi disensiunile in cadrul unei reuniuni extraordinare a ministrilor de Externe, organizata luni la Bruxelles, un summit la nivelul celor 28 de sefi de stat si de guvern va fi convocat, dupa cum a precizat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Ungaria a propus integrarea in discutii a Serbiei si Macedoniei, tari depasite si ele de afluxul de migranti, prin organizarea unei conferinte comune cu UE.