Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Executivul comunitar încearcă în prezent să obţină aprobarea statelor membre UE şi a Parlamentului European pentru planul său conform căruia investiţiile în anumite centrale nucleare şi centrale pe gaze vor putea fi etichetate drept „sustenabile”. Însă planurile Bruxelles-ului au creat diviziuni în rândul statelor membre, existând ţări care nu sunt de acord cu etichetarea energiei nucleare şi a centralelor pe gaze drept investiţii sustenabile, scrie Agerpres.
Germania, cea mai mare economie din UE, se numără printre ţările care intenţionează să respingă propunerea executivului comunitar, atunci când va fi supusă la vot în cursul săptămânilor următoare.
„Guvernul federal şi-a exprimat opoziţia faţă de regulile privind taxonomia pentru energia nucleară. Acest „nu” este un semnal politic important care clarifică faptul că energia nucleară nu este sustenabilă şi deci nu poate face parte din taxonomie”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerele Mediului şi Economiei din Germania. „În consecinţă, Guvernul federal va vota, în cadrul Consiliului European, pentru o obiecţie la propunerea Comisiei privind Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei”, se arată în comunicatul de presă.
Parlamentul European şi Consiliul vor avea la dispoziţie patru luni pentru a analiza Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei şi, dacă vor considera că este necesar, pentru a formula obiecţii la acesta. Ambele instituţii pot solicita prelungirea perioadei de examinare cu două luni. Consiliul va avea dreptul să formuleze obiecţii cu majoritate calificată consolidată, ceea ce înseamnă că trebuie întrunit un procent de cel puţin 72% dintre statele membre (şi anume cel puţin 20 de state membre), reprezentând minimum 65% din populaţia UE, pentru a putea formula obiecţii la actul delegat. Parlamentul European poate formula obiecţii cu condiţia unui vot în acest sens, exprimat în sesiune plenară, al unei majorităţi a membrilor săi (adică cel puţin 353 de deputaţi).
Includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor sustenabile, o dorinţă a Franţei şi a statelor din Europa Centrală, este simbolică pentru o industrie care caută să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice. Eticheta verde europeană va permite atragerea mai uşoară de capital pentru a finanţa noile proiecte de centrale nucleare la un preţ mai bun, într-un moment în care investitorii vor să fie asiguraţi că respectă normele de mediu, sociale sau de bună guvernanţă.