O astfel de uniune, promovată de Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE), ar consta în supravegherea centralizată a băncilor şi un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii.
„Ar fi pur şi simplu o nouă posibilitate, creativă, trebuie să recunoaştem, de sifonare a solvabilităţii germane. Ţările din zona euro trebuie să îşi asume fiecare responsabilitatea propriilor bănci”, a declarat Christian Lindner, lider regional important al FDP, publicaţiei Handelsblatt.
Liderul deputaţilor FDP, Rainer Bruderle, consideră la rândul său că înfiinţarea unui uniuni bancare va da impresia că „nu avem încredere în mecanismele actuale”.
Ideea a fost primită cu rezerve, marţi, şi de conservatori din CDU/CSU, dar şi de autoritatea de reglementarea a pieţei financiare, Bafin.
Deputatul CDU Michael Fuchs a declarat miercuri, pentru Handelsblatt, că o astfel de uniune bancară „este fundamentată pe socialism” şi că „nu se poate impune contribuabililor garantarea depozitelor altor europeni”.
Merkel nu respinge în totalitate ideea unei supravegheri centralizate a băncilor europene, dar o împinge într-un orizont mai îndepărtat, în care zona euro va fi mai integrată, în special în privinţa politicii bugetare.