Germania: numărul şomerilor a crescut în iulie
Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat, joi, că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a urcat luna aceasta cu 9.000, până la cifra ajustată de 2,8 milioane de persoane. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o scădere cu 5.000 de persoane.
De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 6,4%, cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.
Analiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe vineri că rata şomajului în zona euro a scăzut în iunie la 11%, de la 11,1% în mai.
Evoluţia negativă de pe piaţa forţei de muncă din Germania ar putea fi un prim semnal că cea mai mare economie europeană începe să resimtă stagnarea economică în care s-a împotmolit restul continentului. Cu toate acestea, indicii încrederii mediului de afaceri german şi-au revenit în iulie, după ce Grecia a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii străini, punând capăt unei perioade tensionate de incertitudine şi teamă.
‘Chiar dacă există o încetinire, probabil redresarea pieţei forţei de muncă va continua. Tendinţa de creştere a economiei Germaniei este intactă’, a afirmat economistul Andreas Rees, de la UniCredit Bank.
Luna aceasta, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a estimat că ritmul de creştere al economiei a fost solid în trimestrul doi din 2015, pe fondul redresării exporturilor.
‘Expansiunea activităţii economice în Germania s-a întărit probabil în trimestrul doi, datorită majorării cheltuielilor de consum, sprijinite de situaţia foarte bună de pe piaţa muncii şi de creşterea considerabilă a salariilor. În plus, exporturile s-au redresat semnificativ’, se arată în raportul Bundesbank.
În iunie, instituţia estima o creştere a PIB-ului Germaniei de 1,5% anul acesta şi de 1,7% în 2016 şi în 2017.