Potrivit cifrelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate marţi de Agenţia Federală pentru Muncă, luna trecută numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 9.000, până la 2,916 milioane. Economiştii intervievaţi de Bloomberg News se aşteptau la o scădere cu 10.000 a numărului de şomeri.
Rata ajustată a şomajului a rămas neschimbată la 6,7%, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.
‘În următoarele luni ne aşteptăm la o evoluţie staţionară a pieţei forţei de muncă. Perspectiva economică bună este reflectată în tendinţa fundamental pozitivă’, a apreciat preşedintele Agenţiei Federale pentru Muncă, Frank-Jürgen Weise.
Comparativ, în Spania, unul din patru adulţi nu are un loc de muncă, iar în zona euro rata şomajului era de 11,6% în luna mai.
Deşi Germania a condus anul acesta redresarea zonei euro, încrederea investitorilor a scăzut în iunie, ajungând la cel mai redus nivel din acest an.
‘Ar putea fi vorba de o uşoară încetinire, dar economia germană este solidă şi încă înregistrează creştere. Rata şomajului este scăzută şi, chiar dacă în următoarele luni se va înregistra o uşoară creştere a numărului de şomeri, nu ne aşteptăm la o deteriorare substanţială a pieţei forţei de muncă’, a declarat Ulrike Kastens, economist la Sal. Oppenheim Group.
E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, ia în considerare concedierea a cel puţin 500 de angajaţi după fuziunea diviziilor sale de energie convenţională şi regenerabilă. Bayer MaterialScience AG, a subsidiară a companiei farmaceutice Bayer AG, a anunţat luni că va renunţa la 90 de angajaţi după închiderea fabricii sale din Darmstadt, Germania.
Luna trecută, Banca Centrală a Germaniei a îmbunătăţit perspectiva de creştere a celei mai mari economii europene, datorită cererii mai solide pe plan intern, dar a revizuit în scădere estimările privind inflaţia, pe fondul ratelor foarte scăzute ale dobânzilor în zona euro.
‘Întărirea economiei germane, îmbunătăţirea situaţiei economice a statelor dezvoltate şi redresarea graduală a zonei euro sugerează că Germania va înregistra un ritm solid de creştere’, a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.
PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,9%, faţă de 1,7% estimat în decembrie, şi o expansiune de 2% în 2015 şi de 1,8% în 2016.
Inflaţia va fi de 1,1% anul acesta, faţă de 1,3% estimat în decembrie, urmând să urce la 1,5% în 2015 şi 1,9% în 2016.
Economia germană a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere peste aşteptări de 0,8% datorită cererii interne şi temperaturilor peste medie din timpul iernii, a anunţat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).
Datele preliminare sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,7%, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia germană a înregistrat un avans de 0,4%.
În ritm anual, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,5% în perioada ianuarie-martie 2014, Destatis precizând că este vorba de cea mai mare creştere din ultimii doi ani.