Din România, stat care se laudă cu mult mai puțin de 1.000 de stații publice de încărcare a mașinilor electrice, pare greu de înțeles de ce germanii se plâng că nu au suficiente astfel de facilități. Asta pentru că în statul cu cea mai puternică economie a Europei și cea mai mare producție de mașini există nu mai puțin de 25.376 de puncte de încărcare.
Un articol al jurnaliștilor germani de la Berliner Morgenpost, care citează date ale autorităților, arată că, în ciuda existenței în Germania la 1 noiembrie 2021 a nu mai puțin de 25.376 de instalații de încărcare accesibile publicului la care se pot alimenta simultan 49.207 de vehicule electrice, doar jumătate dintre orașe au în dotare cel puțin o astfel de instalație.
Conform Berliner Morgenpost, dintr-un total de 10.796 de orașe germane, 6.516 nu au nici măcar o sigură stație publică pentru încărcarea mașinilor electrice.
Din acest punct de vedere, cea mai mare problemă este resimțită în statul Rheinland-Pfalz cu sediul administrativ la Mainz. Aici, dintr-un total de 2.302 orașe, 1.962 nu au stații publice de încărcare pentru mașini electrice.
Chiar și în Bavaria, statul care găzduiește gigantul auto BMW, mare producător de mașini electrice, din 2056 de orașe, 994 nu au stații de încărcare. Iar lista poate continua cu mari state germane în care infrastructura este deficitară. În acest context, politicienii germani se acuză reciproc de lipsa de susținere oferită producătorilor și utilizatorilor de mașini electrice într-un moment în care Comisia Europeană impune restricții dure pentru depășirea limitelor de emisii poluante sau de gaze cu efect de seră.
Este important de menționat și că noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, și-a declarat intenția de a susține ecologizarea transporturilor astfel încât în 2030 pe șoselele din marele stat european să se afle nu mai puțin de 15 milioane de mașini electrice.
Pentru comparație, datele Asociației Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) arată că în România se află în prezent doar 493 de stații de încărcare, în timp ce Lektri.co, unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul mobilității electrice din România, susține că ar fi 782.
Indiferent de valoarea reală, este cert că în România numărul stațiilor de încărcare este complet neadaptat cerințelor actuale. Iar asta se vede mai ales în acest sfârșit de an când, după ce Dacia a livrat circa 2.000 dintre mașinile electrice comandate de clienți, la stațiile publice de încărcare se duc adevărate lupte pentru a prinde o priză liberă.