Germania plănuiește să se bazeze pe importuri pentru a-și asigura necesarul de hidrogen
Conform acestei strategii, obiectivul privind capacităţile interne de electroliză în anul 2030 a fost revizuit până la cel puţin 10 gigawaţi, de la 5 gigawaţi anterior. De asemenea, strategia estimează că cererea de hidrogen a Germaniei în 2030 ar urma să fie cuprinsă undeva între 95 şi 130 de terawaţi oră, dintre care între 50% şi 70% ar urma să fie acoperită de importuri.
Guvernul german se aşteaptă ca două treimi din necesarul său de hidrogen prognozat pentru 2030 să fie importat, a declarat vicecancelarul, Robert Habeck. Pentru a-şi asigura aprovizionarea, Germania are în vedere conducte din Spania, Africa de Nord şi Norvegia, a mai spus Habeck, care supervizează politicile în domeniul economiei şi energiei.
Strategia prezentată miercuri arată că Germania nu dispune de sursele de energie regenerabilă pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic, la fel cum este dependentă în prezent de importurile de combustibili fosili. Ţara are o zonă de coastă relativ mică, unde vânturile sunt puternice şi constante, şi de asemenea beneficiază de puţine zile însorite pe parcursul unui an. În schimb, sectorul industrial din Germania este un mare utilizator de energie.
Majoritatea importurilor de hidrogen ar urma să vină iniţial din Norvegia, sub forma hidrogenului albastru, ceea ce înseamnă că este produs din gaze naturale, prin intermediul unei conducte care trece printre parcurile eoliene offshore
În timp, Robert Habeck se aşteaptă ca hidrogenul verde să fie cel care va domina piaţa şi a promis că vor fi acordate subvenţii pentru a accelera această tranziţie, chiar dacă nu a oferit cifre precise sau detalii cu privire la măsurile avute în vedere.
Electroliza este tehnologia care sparge moleculele de apă în hidrogen şi oxigen. Hidrogenul este considerat verde atunci când procesul foloseşte energie produsă din surse regenerabile.