Închiderea centralelor pe lignit ale RWE, care sunt încă profitabile, face parte din strategia Germaniei de a elimina treptat toată producția de energie electrică pe bază de cărbune până în 2038. Comisia a declarat că ajutorul de stat a fost necesar, adecvat și proporțional pentru a compensa RWE pentru închiderea anticipată a centralelor sale și pentru a ajuta Germania, precum și Uniunea Europeană în general, să își îndeplinească obiectivele climatice pentru 2030.
„Contribuția măsurii la obiectivele de mediu și climatice ale UE depășește orice potențială denaturare a concurenței cauzată de sprijin”, a spus Comisia. „Pe această bază, Comisia a aprobat măsura germană în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.”
RWE, cel mai mare producător de energie electrică din Germania, a salutat decizia și a declarat că accelerarea în continuare a eliminării treptate a cărbunelui nu ar avea nevoie de compensații suplimentare, pentru că cele 2,6 miliarde de euro sunt suficiente.
În martie 2021, Comisia Europeană a deschis o investigație privind planurile de compensații pe care Guvenul Germaniei urma să le acorde celor doi mari producători de energie electrică din cărbune din Germania, RWE și LEAG. Comisia a informat atunci că Germania a notificat-o cu privire la 4,35 miliarde de euro care au fost alocate pentru cei doi operatori – 2,6 miliarde pentru RWE și 1,75 miliarde pentru LEAG.
Ministerul german al Economiei a declarat luni că investigația privind suma convenită cu LEAG este încă în desfășurare.
Germania ar urma să închidă toate centralele electrice pe cărbune până în 2038.