Plângerea vizează vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili că cei care au achiziţionat maşini VW au fost în mod intenţionat lezaţi în urma folosirii de către producătorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de emisii poluante, a informat VZBV. Instituţia vrea să obţină compensaţii pentru cei aproximativ două milioane de proprietari de maşini diesel VW care nu sunt atât de prietenoase cu mediul cum susţinea grupul auto atunci când consumatorii au făcut achiziţia.
Volkswagen a informat că posibilitatea unui proces colectiv nu modifică punctul său de vedere conform căruia nu există bază legală pentru consumatori pentru a face plângeri legate de scandalul emisiilor poluante în Germania.
Luni, Volkswagen a fost dat în judecată de peste 1.600 de investitori, aceştia cerând daune de 9,2 miliarde de euro (10,6 miliarde de dolari) în urma pierderilor suferite ca urmare a scandalului Dieselgate.
Este vorba despre 1.670 de plângeri depuse de investitori, ca urmare a scăderii preţului pe acţiune, după declanşarea scandalului, în septembrie 2015.
Compania a plătit până acum amenzi şi penalităţi de 27,4 miliarde de euro.
„Volkswagen ar fi trebuit să informeze piaţa că a înşelat şi a generat riscuri de miliarde”, a spus Andreas Tilp, unul dintre avocaţii implicaţi.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.